Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Wietnamski Pasztet

SKŁADNIKI :

600 g chudej wieprzowiny,

1 łyżeczka startego cynamonu,

2 ząbki czosnku - bardzo drobno posiekanego lub w paski,

4 łyżki sosu rybnego,

1 łyżeczka cukru palmowego,

1 łyżka skrobi kukurydzianej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,

olej arachidowy,

kolendra,

bazylia tajska,

sałata,

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1. Mięso wieprzowe zmielić lub drobno posiekać. Następnie dodajemy sos rybny, cynamon, cukier palmowy, skrobię, proszek do pieczenia, czosnek i pieprz. Mieszamy dokładnie, można dodać odrobinę wody.

2. Formę na pasztet smarujemy olejem arachidowym i wkładamy do niej mięso.

3. Wkładamy formę do parownika bambusowego, pieczemy na parze około 2 godzin.

4. Po wyjęciu z parownika, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni. Lekko przypiekamy.

5. Następnie po wyjęciu studzimy, kroimy i podajemy z sałatą, kolendrą, bazylią oraz bagietką. Smacznego :)

UWAGA: Jeśli nie mamy parownika, możemy użyć piekarnika bez termoobiegu, pieczemy w temperaturze 180 stopni. Na dół piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, uzupełniamy w miarę pieczenia. Pasztet pieczemy około 45 minut, przykryty folią aluminiową, na ostatnie 3 minuty podnosimy wyżej, włączamy tylko górę i przypiekamy.


Wietnamski Pasztet

Wietnamski Pasztet

Komentarze   

 
0 #1 lolopop 2017-06-20 10:22
8) Ale to dobre ,smakowało mi bardzo ,polecam przepis na ten pasztet.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;