SKŁADNIKI:
1 antrykot wołowy,
garść migdałów,
garść białego sezamu,
1 papryczka czerwona,
1 papryczka chilli,
1 ząbek czosnku,
kawałek imbiru,
1 sałata rzymska,
100g makaronu ryżowego,
garść kiełków fasoli mung,
1 łyżka mielonej trawy cytrynowej,
2-3 łyżki sosu teryiaki,
kilka łyżek oleju arachidowego do smażenia,
1 łyżka sosu rybnego,
1 czerwona cebula,
2 łyżki sosu ostrygowego,
1 łyżka octu ryżowego,
świeża kolendra.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Zaprawiamy antrykot w sosie ostrygowym, sosie teryiaki, sosie rybnym oraz startym imbirze. Dokładnie mieszamy i odkładamy na 1-2 godziny.
2. Kroimy paprykę czerwoną w paski, cebulę w piórka, a chili i czosnek w małe plasterki.
3. W moździerzu częściowo ucieramy migdały.
4. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso, po 2 minutach smażenia obracamy na drugą stronę (mięso ma pozostać wewnątrz krwiste). Po czym namaczamy je ponownie mięso w marynacie, do której tym razem dosypujemy ziarna sezamu.
5. Następnie przekładamy wołowinę do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180C. Pieczemy około 7-10 minut, po czym wyjmujemy mięso i pozostawiamy je aby odpoczeło.
6. Do rozgrzanej patelni wok wlewamy olej arachidowy i smażymy cebulę, po chwili dodajemy migdały i czerwoną paprykę. Warzywa przyprawiamy sosem teryiaki, sosem ostrygowym i sosem rybnym. Smażymy szybko mieszając.
7. Dodajemy do woka czosnek, chili, kiełki fasoli mung i skrapiamy octem ryżowym. Dolewamy odrobinę wody aby uzyskać sos. Dokładnie mieszamy składniki i dodajemy trawę cytrynową.
8. Następnie dodajemy pokrojoną sałatę rzymską (lub pak choi) i namoczony we wrzątku makaron ryżowy. Mieszamy i smażymy pół minuty. Przed podaniem kroimy wołowinę na 0,5cm plastry. Gotowe danie posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! :)
Przepis Video :
Wołowina z Makaronem Ryżowym i Migdałami