Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Wołowina z Makaronem Ryżowym i Migdałami

SKŁADNIKI:

1 antrykot wołowy,

garść migdałów,

garść białego sezamu,

1 papryczka czerwona,

1 papryczka chilli,

1 ząbek czosnku,

kawałek imbiru,

1 sałata rzymska,

100g makaronu ryżowego,

garść kiełków fasoli mung,

1 łyżka mielonej trawy cytrynowej,

2-3 łyżki sosu teryiaki,

kilka łyżek oleju arachidowego do smażenia,

1 łyżka sosu rybnego,

1 czerwona cebula,

2 łyżki sosu ostrygowego,

1 łyżka octu ryżowego,

świeża kolendra.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Zaprawiamy antrykot w sosie ostrygowym, sosie teryiaki, sosie rybnym oraz startym imbirze. Dokładnie mieszamy i odkładamy na 1-2 godziny.

2. Kroimy paprykę czerwoną w paski, cebulę w piórka, a chili i czosnek w małe plasterki.

3. W moździerzu częściowo ucieramy migdały.

4. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso, po 2 minutach smażenia obracamy na drugą stronę (mięso ma pozostać wewnątrz krwiste). Po czym namaczamy je ponownie mięso w marynacie, do której tym razem dosypujemy ziarna sezamu.

5. Następnie przekładamy wołowinę do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180C. Pieczemy około 7-10 minut, po czym wyjmujemy mięso i pozostawiamy je aby odpoczeło.

6. Do rozgrzanej patelni wok wlewamy olej arachidowy i smażymy cebulę, po chwili dodajemy migdały i czerwoną paprykę. Warzywa przyprawiamy sosem teryiaki, sosem ostrygowym i sosem rybnym. Smażymy szybko mieszając.

7. Dodajemy do woka czosnek, chili, kiełki fasoli mung i skrapiamy octem ryżowym. Dolewamy odrobinę wody aby uzyskać sos. Dokładnie mieszamy składniki i dodajemy trawę cytrynową.

8. Następnie dodajemy pokrojoną sałatę rzymską (lub pak choi) i namoczony we wrzątku makaron ryżowy. Mieszamy i smażymy pół minuty. Przed podaniem kroimy wołowinę na 0,5cm plastry. Gotowe danie posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! :)


Przepis Video :


 Wołowina z Makaronem Ryżowym i Migdałami

Wołowina z Makaronem Ryżowym i Migdałami

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl