Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Wietnamskiej

Zupa Pho

SKŁADNIKI :

2 kg kości wołowych ze szpikiem (lub 1,5 l bulionu wołowego)

2-3 gwiazdki anyżu

1 łyżeczka nasion kopru

kawałek kory cynamonu

2 szalotki

40g świeżego imbiru

300g szerokiego makaronu ryżowego

2-3 dymki

1-2 ostre chili

50 g kiełków fasoli mung

sos rybny

2 limonki

100g wołowiny

świeża bazylia i kolendra


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

 

1. Wołowe kości zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i odszumowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy co najmniej 6 godzin. Po upływie 6 godzin wyjmujemy kości, zbieramy nadmiar tłuszczu i przecedzamy.

2. Na patelni prażymy nasiona kopru, gwiazdki anyżu oraz cynamon.

3. imbir obieramy, kroimy na małe kawałki, po czym miażdżymy za pomocą noża. Czynność tą powtarzamy z szalotką.

4. Szalotkę i imbir wrzucamy na patelnię i smażymy 4-5 minut, po czym zawartość patelni dodajemy do reszty wywaru.

5. Białe części dymki odcinamy i dodajemy do wywaru, który gotujemy kolejne 20 minut.

6. Resztę dymki oraz papryczki chili drobno siekamy. Wołowinę kroimy w cienkie plasterki.

7. Makaron ryżowy moczymy około 10 minut w zimnej wodzie, po czym dodajemy do wrzącej wody i gotujemy 3-4 minuty ciągle mieszając. Po ugotowaniu nakładamy gorący makaron do miseczek.

8. Makaron posypujemy pokrojoną dymką, układamy na wierzchu pokrojoną cienko wołowinę i zalewamy wrzącym wywarem. Na koniec dodajemy kiełki, świeże zioła oraz pokrojoną papryczkę chili. Zupę doprawiamy sosem rybnym oraz sokiem z limonki. Zupa pho jest gotowa do podania.

Przepis Video:

Zupa Pho

Zupa Pho

Komentarze   

 
+1 #8 anaki99 2017-06-20 10:35
8) Bardzo lubię jeść te azjatyckie zupy,są bardzo smaczne.
 
 
-1 #7 ewa 2016-12-07 16:33
właśnie gotuję, już pysznie pachnie, cały sekret aromatu to imbir i anyż. Uwielbiam ta zupę
 
 
0 #6 zbigniew 2016-11-16 13:28
uwielbiam tą zupę. Od dzisiaj wiem jak ją przyrządzić.
 
 
-2 #5 eddi 2016-10-15 17:00
kośici płaskie czy szpikowe
 
 
+5 #4 bartii 2016-09-18 12:13
a co zrobić żeby wołowina była miękka a nie jak guma?
 
 
0 #3 Mirek 2016-06-27 15:25
Mnie nauczyla ja robic moja pracodawczyni Vietnamka mieszkajaca na stale w Krakowie ze wspanialymi dziecmi i super mezem . Dzieki nim poznalem te super wzmacniajaca zupe o zapachach nie wspomne , jest naprawde prosta i sycaca
 
 
+2 #2 Matek233 2014-11-18 08:35
Poprawione :) Faktycznie zabrakło przecinka.
 
 
0 #1 Gaja 2014-10-08 14:39
15 litrów bulionu? Czy może 1,5 litra?
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;