SKŁADNIKI :
700ml bulionu drobiowego
150g wieprzowiny, pokrojonej w cienkie paski
300g obranych krewetek
100g makaronu błyskawicznego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki oleju roślinnego
zielona pietruszka
2 ząbki czosnku grubo pokrojone
1 łyżeczka imbiru pokrojonego w plasterki
1 łyżka drobno pokrojonej cebuli dymki
sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku w średniej misce zalewamy wrzątkiem 100 gram makaronu błyskawicznego Mi Xao oraz w osobnym naczyniu 15 gram suszonych grzybów mun. Odstawiamy na 10 minut i odcedzamy.
2. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, po czym smażymy 150 gram wieprzowiny pokrojonej w cienkie paseczki. Całość smażymy mieszając.
3. Do podsmażonej wieprzowiny wlewamy 700 ml buliony drobiowego, po czym gotujemy przez 10 minut.
4. Po 10 minutach do zupy dodajemy 300 gram krewetek, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę świeżego imbiru oraz 2 łyżki jasnego sosu sojowego. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
5. Po 15 minutach zupę przyprawiamy pieprzem oraz solą. Mieszamy i możemy nalewać do miseczki z wcześniej przygotowanym makaronem oraz grzybami mun.
6. Na koniec całość posypujemy pietruszką oraz dymką cebuli.
Przepis Video :
Zupa z Wieprzowiną i Krewetkami