Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalne Przybory Kuchenne

Ceramika Do Sushi

Sushi – choć słowo to brzmi obco, na dobre wrosło już do rodzimego języka. Wrosło, ponieważ nie da się go niczym zastąpić. W tym jednym słowie mieści się bowiem nazwa potrawy złożonej z co najmniej kilku składników. Najważniejsze z nich, to gotowany i skropiony octem ryżowym ryż, a także owoce morza, ryby i wodorosty. Dodatkami są tu warzywa, jajka i grzyby. Potrawę tę przygotowuje się na poczekaniu, gdyż termin jej przydatności do spożycia jest bardzo krótki. Pod względem znaczeniowym, przypomina nieco polski bigos. Nie chodzi oczywiście o skład potrawy, ale o jedno słowo, w którym mieści się tak wiele i którego odpowiednik bardzo trudno znaleźć w językach obcych.

Orientalny Sklep
Kochamy sushi.
Wygląda na to, że potrawa ta smakuje bardzo wielu z nas. Nie boimy się jej i w różnych lokalach, bez obaw zamawiamy różne jej odmiany. Rozsmakowujemy się w nich i podziwiamy sposób, w jaki są podane. Bo istotą japońskiej kuchni nie jest tylko smak, ale także estetyczny wygląd potraw. Wygląd estetyczny, czyli kolor, kształt, ułożenie na talerzu i faktura. Sushi podaje się w niewielkich porcjach, bo w tradycji jedzenia po japońsku nie chodzi o to by napełnić brzuch, ale by delektować się każdym z niewielkich dań, które wchodzą w skład posiłku.

Sushi w domu. Co odważniejsi, a jest ich coraz więcej, przyrządzają sushi w warunkach domowych. Nie jest to wcale arcytrudne. Wystarczy poszperać trochę w książkach traktujących o kuchni japońskiej lub zajrzeć na strony internetowe poświęcone tej tematyce. Podając sushi, musimy zwracać uwagę nie tylko na samą potrawę, ale także na to na czym ją podajemy. W coraz liczniejszych sklepach można kupić oryginalne naczynia do sushi.

Sushi na talerzu. Do serwowania tej potrawy służą specjalne talerze do sushi. Talerze te, to delikatna i krucha porcelana wprost z Japonii. Surową rybę w ryżu zawiniętym w liście, podaje się na podłużnych talerzach w kształcie prostokątów. Ceramikę sprowadzaną z Japonii wyróżnia oryginalne wzornictwo i nieregularność form. Najdroższe naczynka do sushi produkują niewielkie fabryczki rodzinne. Chcąc mieć prawdziwą ceramikę tego typu szukaj nazw takich jak Marujugama, Shutoen i Fudogama. Klasyczna zastawa sushi jest jedno, dwu lub trzykolorowa. Cechuje ją elegancja i wstrzemięźliwość zdobnicza. Piękne talerzyki do sushi można zobaczyć w lokalach, gdzie serwuje się tę potrawę. Oprócz nich, na stole nakrytym w japońskim stylu stoją miseczki na sosy i maty bambusowe.

Jemy sushi. Sushi można jeść pałeczkami lub palcami. Wielkim nietaktem jest pozostawianie napoczętego kawałka potrawy na talerzu. Potrawę tę serwuje się z kilkoma dodatkami. Wymienić tu trzeba sosy sojowe, imbir marynowany i zielony chrzan japoński zwany wasabi. W sosach macza się kawałki ryby, chrzan dodaje potrawie intensywnego smaku, a imbir marynowany wkłada się do ust pomiędzy dwoma różnymi rodzajami sushi, po to, by kubki smakowe zostały oczyszczone z jednego smaku i dokładnie wyczuwały następny. Do popijania całości służy zielona herbata.

Ceramikę do sushi można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Ceramika do Sushi

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;