Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalne Przybory Kuchenne

Jaki Wok Wybrać?

Bardzo często otrzymujemy pytania: Jaki wok wybrać? Z płaskim dnem, czy może okrągłym? Duży, czy może mniejszy? Ręcznie kuty albo maszynowy?

Oczywiście, aby w pełni wykorzystać woka ze stali węglowej, należy posiadać „ogień”. Może to być domowa kuchenka gazowa, przenośna kuchenka turystyczna albo dedykowany palnik pod woka. Ważne jest, aby podjąć odowiednią decyzję i wybrać pasującego woka.


Orientalny Sklep
Domowa kuchenka gazowa.

Jaką wielkość woka wybrać?

W przypadku, gdy posiadamy zwykłą domową kuchenkę, polecamy woki 11-13 cali. Im mniejszy tym lepszy. Duży wok będzie się dłużej nagrzewał, po dodaniu duże ilości składników, szybciej się wystudzi i ciężko będzie go znów doprowadzić do wysokiej temperatury.

Patelnia Wok 12 Cali Ręcznie Kuta Okrągłe Dno

Patelnia Wok 12 Cali Ręcznie Kuta Okrągłe Dno

Patelnia Wok 20 Cali Ręcznie Kuta Okrągłe Dno
Patelnia Wok 20 Cali Ręcznie Kuta Okrągłe Dno


W dodatku taki wok będzie zajmował połowę kuchenki. Lepiej jest zrobić potrawę na dwa razy, niż męczyć się i czekać, aż wok osiągnie odpowiednią temperaturę. Powinna być wysoka temperatura i szybkie energiczne smażenie(stir-fry), a nie duszenie i gotowanie.

Płaskie, czy okrągłe dno?

Kolejny dylemat przed jakim stają osoby zastanawiające się nad zakupem woka, czy wybrać wok z okrągłym dnem czy może płaskim?


Tutaj odpowiedź zależna jest od kilku czynników:

Czy nasza kuchenka jest przystosowana do woków okrągłym dnem? Jeśli tak wybór jest prosty, bierzemy zaokrąglone dno.

Patelnia Wok 11 Cali Maszynowa Okrągłe Dno

Patelnia Wok 11 Cali Maszynowa Okrągłe Dno


Jeśli jednak kuchenka nie jest przysotosowana do woka z okrągłym dnem, a chcemy koniecznie wok z okrągłym dnem, który jest „tradycyjnym chińskim wokiem” mamy możliwość skorzystania z tzw. „stabilizatora”.

Jest to pierścień, ułatwiający korzystanie z woka mimo braku specjalnego palnika pod wok z okrągłym dnem. Musimy jednak wcześniej sprawdzić, czy taki pierścień będzie pasował do naszej kuchenki.

Wymiary pierścienia:

Większa dolna średnica 25cm, natomiast mniejsza górna 20cm. Wysokość pierścienia stabilizującego to 4,5cm. Najlepiej wziąć linijkę i odmierzyć, czy będzie stał stabilnie.

Stabilizator ma również inne zastosowanie, służy jako podstawka na którą odkładamy gorącego woka po zakończeniu smażenia, aby wystygł.

Pierścień Stabilizacyjny

Stabilizator Pod Woka

Pierścień Stabilizacyjny z Wokiem Okrągłe Dno
Stabilizator Pod Wokiem

Wok z płaskim dnem dzięki spłaszczeniu stoi stabilnie.

Jednak, który wybrać? Ten z małą średnicą spłaszczenia, czy może dużą?

Patelnia Wok 14 Cali Płaskie Dno - Duże Spłąszczenie

Patelnia Wok 14 Cali Płaskie Dno

Patelnia Wok 14 Cali Płaskie Dno Ręcznie Kuty - Małe Spłszczenie
Patelnia Wok 14 Cali Płaskie Dno Ręcznie Kuty


Wok z małą średnicą spłaszczenia będzie bardziej przypominał tradycyjnego z okrągłym dnem, jednak, czasem małe spłaszczenie powoduje, że wok delikatnie przechyla się w stronę rączki i w pełni stoi stabilnie, dopiero po dodaniu składników (najczęściej jest tak z 14 i 15 calowymi, których nie polecamy na domowe kuchenki gazowe).

W przypadku woka z dużym spłaszczeniem bez względu na rozmiar, nie ma tego problemu stoi stabilnie.

Kuchenka turystyczna? Czy to naprawdę działa? Tak!


Wiele osób pyta, co można poradzić, gdy ma się w domu kuchenkę indukcyjną lub elektryczną? Czy wok ze stali węglowej działa? Owszem z płaskim dnem działa i się nagrzewa jednak nie polecamy takiego rozwiązania, według nas musi być „ogień” bez tego nie ma zabawy.

O wiele lepszym rozwiązaniem jest zakup małej kuchenki turystycznej, którą można schować do szafki, piwnicy, czy garażu. Jest to również super rozwiązanie na wyjazd rodzinny, kuchenkę można zabrać ze sobą i zrobić „orient” w plenerze.

Przenośna Kuchenka Gazowa



Czy taka kuchenka ma na tyle silny płomień, aby nagrzać woka? Odpowiedź brzmi – tak.

Kuchenka zasilana jest gazem z specjalnego wkładu. Tzw. „puszki z gazem” koszt jednej to około 7zł, wystarcza na 90 minut ciągłego smażenia, a jak wiemy orientalne potrawy przygotowuje się bardzo szybko, więc starcza na dość długo.

Puszka z Gazem


Podobnie jak w przypadku kuchenki domowej, im mniejszy wok tym lepszy. Płaskie, czy okrągłe dno? W tej sytuacji wybrałbym 12 cali lub 13 z płaskim dnem. Stabilizator może nam posłużyć jako podstawka po zakończeniu smażenia.

Dedykowany palnik pod woka z dużą mocą grzewczą.

Kto chciałby poczuć się jak prawdziwy chiński kucharz i jest w stanie wydać troszkę więcej to właśnie ta opcja jest dla niego.

Taki dedykowany palnik tzw. „taboret” to koszt około 500zł + wąż, reduktor i zaciski około 30-40zł no i butla z gazem.
Tutaj nie ma znaczenia rozmiar może to być 15-16 cali, a nawet większe, palnik spokojnie nagrzeje woka do wysokiej temperatury, a smażenie to czysta przyjemność.

Dedykowany Palnik Pod Woka 9,2KW

Dedykowany Palnik Pod Woka 9,2KW


Maszynowy, czy może ręcznie kuty?

Wok ręcznie kuty jest trochę droższy, ponieważ dodatkowo jest stukany młotem. Dzięki czemu powstają mikro szczeliny, które lepiej przewodzą ciepło, a powłoka węglowa lepiej trzyma się nieregularnej powierzchni stali.

Patelnia Wok 13 Cali Maszynowa Okrągłe Dno

Patelnia wok 13 cali maszynowy

Patelnia Wok 13 Cali Ręcznie Kuta Okrągłe Dno

Patelnia Wok 13 Cali Ręcznie Kuta

Wok maszynowy jest równie dobry, różnica jest niewielka, dla niektórych może być nawet niezauważalna.


Patelnie wok oraz kuchenki można zakupić w naszym sklepie internetowym klikając, odpowiednio w: woki lub kuchenki pod woka.

Aloes Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;