Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalne Przybory Kuchenne

Parownik Bambusowy

Gotowanie na parze. Gotować można na dwa sposoby. Pierwszy polega na wrzucaniu surowej żywności do wody i gotowaniu jej, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Drugi, to gotowanie na parze, polegające na tym, że poddawana obróbce termicznej żywność, nie jest zanurzana w wodzie i nie styka się z nią. Proces gotowania następuje dzięki stykaniu się żywności z gorącą parą wodną. Podczas gotowania w wodzie, uwalnia się do niej sporo witamin i minerałów zawartych w warzywach, mięsie czy rybach. Kąpiel wodna sprawia, że tak przyrządzana żywność traci nieco na smaku, dlatego trzeba używać soli. Tradycyjne gotowanie wodne, zmienia także barwy wielu potraw. Gotowanie na parze nie pozbawia żywności najcenniejszych składników. Para wodna nie wyciąga z niej witamin i  minerałów. Parowa obróbka cieplna nie wpływa na smak potraw, dzięki czemu, podczas gotowania nie używa się soli. Ugotowaną potrawę można delikatnie posolić na talerzu, ale solenie takie nie sprzyja wnikaniu soli w potrawę, tak jak ma to miejsce, gdy do gotującej się wody wsypujemy sól. Gotując na parze, praktycznie nie mamy szans na rozgotowanie potraw. Nie rozgotuje się kalafior, ziemniaki, marchewka, czy brokuł, niechcący pozostawiony zbyt długo na kuchence. Nie rozgotuje się, ponieważ para wodna działa o wiele delikatniej niż wrząca i bulgocąca woda. Z drugiej strony, gotowanie na parze, nie zajmuje więcej czasu, niż gotowanie w wodzie. Kolejna zaleta takiego gotowania, to oszczędność wody. Gotując na parze, wlewamy jej tylko trochę do garnka, w którym znajduje się metalowy lub bambusowy parowar. Gotując tradycyjnie, musimy wlać tyle wody, by zakryła zawartość garnka.

Orientalny Sklep
Parownik bambusowy.
Bambus, to surowiec naturalny, z którego wyrabia się najróżniejsze przedmioty codziennego użytku. Mamy więc meble bambusowe, bambusowe rolety okienne, tacki kuchenne i parowniki, czyli sitka do gotowania na parze. Sitko takie ma mniej więcej 30 cm średnicy i nakłada się je na garnek, w którym gotuje się niewielka ilość wody. Na sitku układamy żywność, którą chcemy ugotować. W przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania w wodzie, do przygotowania trzech potraw, nie potrzebujemy trzech różnych naczyń. W parowniku bambusowym, bez problemu możemy ułożyć obok siebie kawałek mięsa, kilka ziemniaków i marchewkę. Gotowanie na parze odbywa się zawsze pod przykryciem. Bambus jest tworzywem, które świetnie radzi sobie z wilgocią. Dzięki temu, gotowana żywność nie jest wilgotna od spodu, bo na parowarze nie osiada skroplona para wodna. Parownik bambusowy ma jeszcze jedną zaletę, której nie mają podobnie działające metalowe koszyczki do gotowania. Chodzi mianowicie o niepowtarzalny aromat, jaki uwalnia się z bambusa podczas gotowania. Aromat ten jest specyficzny i nadaje potrawom oryginalny azjatycki charakter.

Jak kupić parownik bambusowy. Parowniki z bambusa są coraz bardziej popularne i coraz częściej można kupić je w różnych sklepach. Kupując parownik z bambusa, trzeba zwrócić uwagę na kształt i stan koszyka. Bambus jest dość delikatnym surowcem, który łatwo ulega odkształceniom. Kupując parownik bambusowy, trzeba dobrze sprawdzić, czy koszyk nie jest powyginany i czy dobrze przylega do pokrywy. Należy też przyjrzeć się strukturze koszyka. Bambusowe koszyki do gotowania, to ciasno splecione ze sobą, pojedyncze włókna bambusa. Trzeba więc zobaczyć, czy z koszyka nie wystają pojedyncze włókna i czy plecionka jest sztywna i jednolita.

Kilka wskazówek związanych z używaniem parownika bambusowego. Parownik bambusowy jest bardzo prosty w użyciu. Gotując w nim tłuste mięso lub pierożki, warto pamiętać o wyłożeniu go pergaminem. Podczas gotowania, bambus nie może stykać się z wodą. Po gotowaniu, trzeba odczekać, aż koszyk wyschnie do sucha. Smacznego!

Parowniki bambusowe można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Parownik Bambusowy

Parwonik Bambusowy

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;