Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalne Przybory Kuchenne

Patelnia Wok

Patelnia wok jest to charakterystyczna dla kuchni azjatyckiej patelnia. Jest stosowana od wielu lat przez mistrzów tej kuchni jak i samych mieszkańców Azji. Kiedyś była wykuwana ręcznie, teraz robią to maszyny. Wok ma  zazwyczaj kształt koła  i okrągłe lub płaskie dno. Charakterystyczny kształt woka umożliwia doskonałe rozprowadzanie ciepła. Przygotowywane potrawy po mieszaniu zawsze wrócą na środek tej głębokiej patelni, co umożliwi uzyskanie szybszych pożądanych efektów gotowania. Wok przeważnie wykonany jest ze stali węglowej. Cieszy się on największym uznaniem wśród amatorów azjatyckiej sztuki kulinarnej. Jest tak dlatego, że woki wykonane np. ze stali nierdzewnej czy żeliwa są zbyt ciężkie a przy tym nieporęczne. Aby wok służył nam przez długi czas, należy go najpierw odpowiednio przygotować. Do tej czynności zalicza się przede wszystkim specjalne wypalanie. Wybierając patelnie wok należy wziąć pod uwagę styl gotowania, jego wagę, wielkość, pojemność oraz przystosowanie do różnego typu palników.

Orientalny Sklep
Co sprawia, że Chińczycy oraz reszta świata są tak zafascynowani tą patelnią? Jest to z pewnością sposób przygotowania na niej potraw oraz ich późniejszy smak. W gotowaniu na woku chodzi przede wszystkim o to, aby w jak najkrótszym czasie przygotować jak najlepsze danie, bogate w składniki odżywcze, świeże i smaczne. Przygotowywanie potraw w ten sposób pozwala również zaoszczędzić na materiale opałowym.

Wok

Sposobów gotowania na woku jest bardzo wiele. Służą one jednemu – poddaniu właściwej temperaturze przygotowywanych produktów. Chwila ta nazywana jest „momentem ognia”. Wtedy kucharz otrzymuje zamierzony efekt.

Przykłady sposobów gotowania przy użyciu woka:

- chao – smażenie z ciągłym szybkim mieszaniem w niewielkiej ilości tłuszczu
- zha – smażenie w dużej ilości tłuszczu podgrzanego do dość wysokiej temperatury
- liu – smażenie w małej ilości tłuszczu, który później się usuwa, a potem dusi potrawę w sosie
- jin – na patelni o płaskim dnie, na niezbyt silnym ogniu, w małej ilości tłuszczu, często po panierowaniu
- bao – w bardzo wysokiej temperaturze
- shao – połączenie obgotowywania, panierowania oraz smażenia
- zheng – przygotowywanie potraw na parze

Jak widać technik tych jest multum. Jedną z najzdrowszych jest technika zheng, czyli przygotowywanie potraw na parze. Wszystkie składniki takiego dania gotuje się w gorącej parze, umieszczając je tak, aby nie miały styczności z wrzącą wodą, która wypłukuje wszystko co najzdrowsze i najsmaczniejsze. Chińczycy wykorzystują do tego specjalne bambusowe koszyki. Podczas gotowania w ten sposób należy pamiętać o uzupełnianiu wody, ponieważ bardzo szybko zaczyna nam jej ubywać.

Patelnia Wok

Patelnia wok będzie nam niezbędny podczas przygotowywania potraw metodą stir-fry, po chińsku zwaną metodą chao. Polega ona na smażeniu drobno pokrojonych kawałków wszystkich produktów. Muszą być one oczywiście tej samej wielkości, aby były gotowe w tym samym czasie. Charakterystyczne jest to, że najpierw każdy składnik smaży się osobno, a dopiero później miesza razem.

W kuchni chińskiej podczas przygotowywania dać na woku wyróżnia się również dwa sposoby smażenia na tłuszczu. Można smażyć w gorącym tłuszczu – wtedy potrawy stają się rumiane i chrupiące lub w tłuszczu ciepłym – wtedy produkty pozostają jasne i delikatne. Dania jaśniejsze uważane są przez Chińczyków za bardziej wykwintne.

Przygotowywanie potraw w woku z użyciem tłuszczu nie oznacza, że potrawy są tłuste. Wręcz przeciwnie, po odsączeniu stają się chrupiące a zarazem bogate w składniki odżywcze. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie odmówią skosztowania takiej potrawy.

Patelnie wok można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Woki

Komentarze   

 
0 #2 asdasd 2014-12-21 09:42
:-* :oops: :sad: :sad: :o :-* :-| :-| :-| :-| :-| asdsad
 
 
0 #1 Guest 2013-10-18 13:01
:D :lol: ;-) :-)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;