Anyż gwiazdkowy – jest to bardzo aromatyczna przyprawa w kształcie gwiazdy, która ma wiele zastosowań. Najbardziej popularne są w kuchni chińskiej oraz wietnamskiej. Anyż gwiazdkowy dodaje się do potraw mięsnych, deserów oraz zup. Po utarciu staje się głównym składnikiem przyprawy pięciu smaków. Całe gwiazdki wyglądają bardzo estetycznie, więc często stosowane są jako element ozdobny orientalnych potraw.
Anyż gwiazdkowy nazywany jest również badianem. Pochodzi z południowych Chin. Wystarczy jedna ''gwiazdka'', aby zmienić smak dania. Dostępny jest w postaci całego owocu (gwiazdy) lub w proszku, startego np. w moździerzu. Anyż wykorzystywany jest również w medycynie naturalnej, łagodzi bóle reumatyczne, posiada właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne.
Anyż gwiazdkowaty można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
Przyprawa Anyż Gwiazdkowy