Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalne Przyprawy

Chili

Chili – jest to czerwony proszek, powstały ze zielonych  nasion oraz szuszonych papryczek chilli (nasiona są ich najostrzejszą częścią). Ma swoje zastosowanie w wielu kuchniach świata, chilli dodawana jest przede wszystkim do potraw mięsnych, aby uzyskać bardzo ostry smak. Za ostrość odpowiada związek chemiczny - kapsaicyna. Kapsaicyna została po raz pierwszy wyodrębniona i zbadana w 1846 przez amerykańskiego chemika L.T. Thresha. Chili jest przede wszystkim nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej czterokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesów kulinarnych, w tym przypadku chili jest wyjątkiem.

Chili pochodzi z Ameryki Południowej. Do Europy sprowadził chili Kolumb. Największymi producentami przyprawy chili są obecnie: Chiny, Meksyk, Hiszpania i USA.

Należy pamiętać, aby po każdym kontakcie z chili umyć ręce, bowiem jej niewielka ilość może powodować uczucie pieczenia.

Chili w proszku można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Orientalny Sklep


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/papryka-smak-zdrowie-erotyka_34577.html
osób cierpiących na różnego rodzaju choroby reumatyczne i artrozy. Za to wszyscy pozostali mogą czerpać z papryki całe bogactwo witamin i soli mineralnych. Papryka jest przede wszystkim nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych. W papryce nie. Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrzadzane z nich potrawy i przetwory

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/papryka-smak-zdrowie-erotyka_34577.html
osób cierpiących na różnego rodzaju choroby reumatyczne i artrozy. Za to wszyscy pozostali mogą czerpać z papryki całe bogactwo witamin i soli mineralnych. Papryka jest przede wszystkim nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych. W papryce nie. Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrzadzane z nich potrawy i przetwory

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/papryka-smak-zdrowie-erotyka_34577.html
osób cierpiących na różnego rodzaju choroby reumatyczne i artrozy. Za to wszyscy pozostali mogą czerpać z papryki całe bogactwo witamin i soli mineralnych. Papryka jest przede wszystkim nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych. W papryce nie. Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrzadzane z nich potrawy i przetwory

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/papryka-smak-zdrowie-erotyka_34577.html

Przyprawa Chilli

Chilli

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;