Asafetyda – to przyprawa o lekko gorzkim smaku, stosowana głównie w kuchni indyjskiej. Ma charakterystyczny zapach, podobny do cebulowego. Przyprawa dla osób, które nie spożywają cebuli lub czosnku.
Za sprawą mocnego i charakterystycznego zapachu, w Indiach nazywana jest ''Hing'', w Wielkiej Brytanii - asafoetida, tłum. śmierdząca guma, natomiast w Polsce określana jest równie odpychająco: czarcie łajno lub smrodzieniec.
Asafetyda jest dobra na dolegliwości pokarmowe, ponieważ jest łagodna w stosunku do flory bakteryjnej jelit. W Indiach spożywana przez osoby, które przez względy religijne nie spożywają czosnku lub cebuli. W Europie stosowana do dań wegetariańskich. Dostępna jest w formie proszku lub bloków żywicy.
Jako fakt należy podkreślić, że korzenie asafetydy pomagały zwalczyć grypę, miało to miejsce w 1918 roku, podczas pandemii grypy.
Asafetydę można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
Przyprawa Asafetyda