Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalne Przyprawy

Bazylia

Bazylia – w Polsce zwykle kojarzona z kuchnią śródziemnomorską, ma też swoje odmiany w wielu zakątkach Azji. Bazylia jest przyprawą powszechnie znaną, nadaje przyjemny zapach zupą, sałatką oraz sosom. Bazylia ma wyraźny i słodkawy zapach, w smaku intensywnie ziołowa. Potrawom nadaję świeżości. Jest na przykład bazylia święta o anyżkowym smaku, lub bazylia tajska o cytrynowo-miętowym. Świeże lub suszone liście stosowane są jako przyprawa do wielu potraw. Jej najlepsze walory smakowe uzyskamy dodając ją do potraw w całości lub podartą. Nie powinno się jej szatkować. Bazylia jako roślina w całości osiąga wysokość ok. 30 - 40 cm.

Orientalny Sklep

 Przyprawa Bazylia

Bazylia

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;