Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalne Przyprawy

Gałka Muszkatołowa

Gałka Muszkatołowa – jest to owoc drzewa o nazwie muszkatołowiec korzenny. Gałka muszkatołowa ma wyraźny korzenny zapach i słodkawy, lekko gorzki smak. Stosuje się ją zmieloną lub potartą. Posiada słodkawy smak oraz bardzo aromatyczny, korzenny zapach. Gałka muszkatołowa używana jest do wzmacniania smaku potraw ostrych oraz słodkich. Jest jednym z głównych składników indyjskiej przyprawy garam masala. Stosowana jest do przyprawiania m.in. sosu beszamelowego, zup, deserów czy grzanego wina. Do potraw używana jest w postaci zmielonej lub startej. W niektórych krajach Azji, gałka muszkatołowa jest uważana za przysmak.

Orientalny Sklep


Gałka Muszkatołowa

Gałka Muszkatołowa

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;