Kmin Rzymski – jest to przyprawa występująca w postaci nasion, które warto przyprażyć, aby uzyskać najlepszy aromat.
Znany jest 5000 lat. W starożytnym Egipcie stanowił środek płatniczy. Często bywa mylony z kminkiem, choć różnią się smakiem. Kmin rzymski jest często stosowany w kuchni indyjskiej. Posiada lekko gorzkawy oraz ostry smak. Jego inną nazwą jest kumin. Kmin rzymski dzięki swoim właściwością jest częstym składnikiem innych mieszanek przyprawowych. Doskonale nadaje się do potraw z fasoli, ryb, kurczaka, ziemniaków i zup.
Kmin rzymski ma właściwości lecznicze np. reguluje trawienie, korzystnie wpływa na układ krwionośny. Jest bogatym źródłem żelaza, manganu, wapnia i magnezu.
Najlepiej kupować kmin w postaci ziarenek, dlatego że lepiej zachowują świeżość.
Kmin rzymski można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
Kmin Rzymski