Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalne Składniki

Mąka Tapioka

Mąka Tapioka – jest to kolejna skrobia, stosowana do zagęszczania potraw. Otrzymywana jest z korzenia manioku. Tapioka jest bardzo popularna w niektórych rejonach świata. Można ją kupić w postaci proszku, kulek bądź płatków. Podczas gotowania jej barwa zmienia się z białej w przeźroczystą. Tapioka nie zawiera glutenu, jest więc odpowiednia dla osób będących na specjalnej diecie bezglutenowej.

Nazwa tapioka pochodzi z języka portugalskiego. Ten rodzaj mąki pochodzi z północno-wschodniej Brazylii. Produkcja została przeniesiona przez odkrywców portugalskich i hiszpańskich do Indii, Filipin i Tajwanu.

Obecnie produkowana jest na całym świecie. W Brazylii roślina maniok nazywana jest ''mandioca''. Słowo to wywodzi się z języka Tupi - oznaczało pierwszych portugalskich podróżników w Ameryce Płn. W Wietnamie mąka tapioka nazywa się ''Nang Bot'', w Indonezji określana jest jako ''singkong'', natomiast w Malezji nazwa się ''Ubi Kayu''. W Wielkiej Brytanii słowo tapioka odnosi się do budyniu zagęszczonego z mleka.

Mąkę z tapioki można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Orientalny Sklep

Mąka z Tapioki

Mąka Tapioka

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;