Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalne Składniki

Makaron Sojowy

Makaron Sojowy – jego polska nazwa jest myląca, ponieważ nie jest produkowany z soi, lecz ze skrobi fasoli mung, stąd też jego inna nazwa, to makaron z fasoli mung. Często spotkać go możemy w przepisach na popularne sajgonki. Makaron ten sam w sobie jest praktycznie bezsmakowy, jednak dodaje potrawie pełności. Makaron sojowy jest na trzecim miejscu pod względem popularności w Chinach. Większą popularnością cieszy się tylko makaron ryżowy i zbożowy. W kuchni Chińskiej jest traktowany jak warzywo, ze względu na swój skład.

Nitki makaronu sojowego są długie i cienkie, mają barwę przezroczystą, a przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu, ponieważ nie trzeba go gotować. Wystarczy jedynie zalać gorącą wodą i chwilę namaczać, aż stanie się miękki. Szybkość przygotowania sprawia, że postrzegany jest jako jedzenie typu ''fast food'', z tym wyjątkiem, że nie zawiera niekorzystnych elementów, związanych z tradycyjnym określeniem ''fast food''.
Makaron sojowy podawany może być z mięsem, owocami morza lub warzywami. Można spożywać na ciepło lub na zimno.

Makaron sojowy można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Orientalny Sklep

Makaron Sojowy

Makaron Sojowy

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl