Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalne Składniki

Mirin

Mirin jest to płynna, słodka i lekko owocowa przyprawa o zawartości 14% alkoholu. Powstaje w wyniku zmieszania ryżu delikatnie fermentowanego wraz z pleśnią ryżową oraz wódką ryżową. Początkowo pełnił funkcję wina, jednak od drugiej połowy XIX wieku, używany jest w japońskiej kuchni do przyprawiania zup i sosów. Alkohol podczas gotowania wyparowuje. Używany jest głównie do dań z ryb, usuwa charakterystyczny rybi zapach. Mirin stanowi również jeden ze składników marynaty teriyaki. Należy pamiętać aby odróżnić mirin od tzw. hon mirin, sprzedawanych w sklepach z sake o mniejszym stężeniu alkoholu. Mirin stosuje się także w kuchni koreańskiej - nazwa w tamtejszej kuchni to mi jung.

Mirin można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.


Orientalny Sklep

Mirin

Mirin

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl