Ocet ryżowy – jest to jeden z niezbędnych składników do przygotowania sushi. Łączy się go z solą oraz cukrem, aby otrzymać tzw. zaprawę octową. Powstałą zaprawę octową dodaje się podczas przygotowywania ryżu do sushi. Ocet ryżowy używany jest również w pozostałych kuchniach orientalnych, aby nadać potrawą kwaśnego smaku.
Ocet ryżowy powstaje w procesie fermentacji alkoholowej i octowej składników na bazie ryżu i innych dodatków. Inne rodzaje octu uzyskać można z ryżu, kukurydzy, drożdży i pszenicy.
Światowymi producentami są Chiny, Japonia i Korea. Chiński ocet ryżowy jest kwaśniejszy, natomiast japoński jest słodszy oraz łagodniejszy.
Ocet ryżowy można stosować również do marynowania mięs przed smażeniem, dodawać do sałatek i dań gotowych.
Stosowany jest również w kulturze kulinarnej zachodu, ze względu na bardziej łagodny smak niż ocet spirytusowy.
Ocet ryżowy można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
Ocet Ryżowy