Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalne Składniki

Papier Ryżowy

Papier ryżowy to tradycyjny produkt pochodzący z południowych Chin i Wietnamu. Nazwa ''papier'' pochodzi od kształtu ryżowych arkuszy, przypominających kartkę papieru. Papier ryżowy jest otrzymywany z masy rozmiękczonych ziaren ryżowych, rozmieszczonych na tkaninie umieszczonej nad źródłem parującej wody. W momencie ścięcia się masy, ciasto suszone jest na macie bambusowej. Papier ryżowy stosowany jest do sporządzania tradycyjnych naleśników, nazywanych w j.angielskim ''spring rolls'', a w Polsce - sajgonkami. Nazwa 'sajgonki' w naszym kraju pochodzi od zamieszkujących w Polsce Wietnamczyków, których najwięcej pochodzi ze stolicy Sajgonu.

Papier ryżowy na Zachodzie często określany jest, jako tradycyjny papier chiński, nazwa ta, używana w innych celach niż kulinarnych, jest nieporozumieniem, nie mającym z ryżem nic wspólnego.

Papier ryżowy to pewnego gatunku polski ''naleśnik'', ponieważ jest cienki i delikatny, a także można go spożywać na surowo lub usmażyć. Idealnie smakuje z nadzieniem warzywno-mięsnym lub owoców morza. Pomysły na wypełnienie papieru ryżowego nadzieniem ogranicza tylko nasza inwencja. Papier ryżowy to element nowoczesnej kuchni, swoisty pomost między tradycją a współczesnością.

Papier ryżowy można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Orientalny Sklep

Papier Ryżowy

Papier Ryżowy

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;