Orientalne Składniki

Pędy Bambusa


Pędy bambusa
to wspaniały dodatek do orientalnych potraw, zup, sałatek, czy też dań głównych. W smaku są chrupiące, wspaniale komponują się z warzywami. Wykorzystywane są do dań przygotowanych w patelni wok, orientalnych zup, sałatek z makaronem ryżowym oraz jako składnik nadzienia do azjatyckich pierożków. Pędy bambusa sprzedawane są najczęściej w zalewach. Najczęściej pędy bambusa są w postaci paseczków i słupków . Do spożycia nadają się jedynie młode pędy. Nie wymagają wcześniejszej obróbki. Dodatkową zaletą pędów bambusa są właściwości zdrowotne, gdyż obniżają ciśnienie i pomagają zwalczyć przeziębienie. Dostępne w wersjach pokrojonych w paski lub ''zapałki''.
Młode pędy, cienko pokrojone i duszone, wpływają na właściwą pracę jelit.
Pędy bambusa rosną głównie w obszarach tropikalnych, na terenach Azji, Afryki, Ameryki Południowej.

 

Pędy Bambusa

Pędy Bambusa

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.