Gościmy

Odwiedza nas 72 gości oraz 0 użytkowników.

Statystyki

Użytkowników:
16
Artykułów:
745
Odsłon artykułów:
1958670

Orientalne Składniki

Ryż Kleisty


Ryż kleisty – jest to biały ryż o kleistej formie. Nie zawiera glutenu i może być bezpiecznie używany w diecie bezglutenowej. Dzięki swojej konsystencji może być przechowywany do trzech dni. Najlepiej jednak smakuje ugotowany na parze w specjalnym parowniku i zaraz podany. Jego inne nazwy to ryż słodki i woskowaty.
Jest to rodzaj krótko ziarnistego ryżu azjatyckiego. Charakteryzuje się kleistością po ugotowaniu, szczególnie nadaje się do sporządzania słodkich dań, dlatego często nazywany jest słodkim ryżem. Ryż kleisty zawiera dużą ilość amylopektyny, która jest odpowiedzialna za kleistość.
W Wietnamie z kleistego ryżu przyrządza się wraz z wieprzowiną i fasolą mung tradycyjną potrawę Banh Chung. Ryż kleisty najwięcej spożywany jest w Wietnamie.

 

Ryż Kleisty

Ryż Kleisty

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.