Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalne Składniki

Sos Chili

Sos chili to jeden z najpopularniejszych sosów kuchni orientalnej. Używany praktycznie w każdej z nich, aby nadać potrawom ostrości. Produkowany z ostrych papryczek chili oraz innych ostrych składników. Sos chili może mieć różne poziomy ostrości. Niektóre są tak ostre, iż wystarczy jedynie malutka kropla, aby potrawie dodać piekielnie ostrego smaku.

Sosy chili używane są głównie w kuchni tajskiej i chińskiej, które słyną z niebywałej ostrości i wyrazistego smaku. Sosy te mają wiele odmian, łączone są z różnego rodzaju składnikami. Sos chili można połączyć z trawą cytrynową, imbirem, czosnkiem oraz cebulą. W ten sposób każdy wielbiciel ostrego smaku może wybrać odrębny, nietypowy smak.

Bardzo popularnym i znanym sosem chili jest sos sambal. Można go spotkać w wielu  innych odmianach jak: sambal brandal, sambal manis, sambal badjak. Podstawą jest sambal oelek, łączony z różnymi składnikami tworzy kolejne odmiany różniące się nietypowym smakiem.

Kolejnym równie znanym sosem chili jest sriracha. Podstawowe sosy sriracha to ostry zielony i ostrzejszy czerwony.  Występują również bardzo ciekawe połączenia sirachy z różnymi składnikami np. trawa cytrynowa, imbir, czosnek i cebula.

Jednym z najbardziej ostrych sosów chili jest sos tabasco, używany w ostrej kuchni meksykańskiej.

Sos chili można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Orientalny Sklep

Sos Chili

Sos Chili

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;