Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalne Składniki

Sos Ostrygowy

Sos ostrygowy to ciemnobrązowy sos o gęstej konsystencji. Wbrew pozorom wynikającym z nazwy „ostrygowy”,  nie posiada on aromatu owoców morza. Powstaje z ekstraktu powstałego z gotowania ostrygi, soli, wody oraz cukru. Sos ostrygowy jest słony, a dodany do potrawy czyni cuda. W połączeniu z bulionem nadaje rewelacyjnego smaku, który ciężko opisać, należy spróbować samemu. Najczęściej używany w kuchni kantońskiej, tajskiej oraz wietnamskiej.

Do powstania sosu ostrygowego przyczynił się Lee Kam Sheung. Lee zarabiał na życie prowadzeniem małej jadłodajni, która sprzedała gotowane ostrygi. Pewnego dnia, gdy gotował ostrygi jak zwykle, stracił poczucie czasu, aż poczuł silny zapach. Unosząc pokrywę garnka, zauważył, że zazwyczaj czysta zupa ostrygowa, zamieniła się w gęsty, ciemny sos. Po tym odkryciu, zaczął sprzedawać ten nowy ''wynalazek'', który okazał się być bardzo popularny.

Tak więc w 1888 roku założył firmę Lee Kum Kee, która zaczęła zajmować się produkcją sosu ostrygowego. Na dzień dzisiejszy jest to duża firma, produkująca większość orientalnych sosów oraz przypraw.


Sos ostrygowy nadaje potrawom wyjątkowy smak, co czyni go idealnym produktem do aromatyzowania mięsa i warzyw. Sos ten jest zazwyczaj używany do chińskiego stylu gotowania. Jest on również powszechnie stosowany w potrawach z makaronem takich jak, chow mein. Występuje także w popularnych chińsko-amerykańskich potrawach, takich jak wołowina z warzywami. Sos ostryg może być również używany jako uzupełniania niektórych potraw.

Sos ostrygowy można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Orientalny Sklep

Sos Ostrygowy

Sos Ostrygowy

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;