Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalne Składniki

Sos Rybny

Sos rybny ma bursztynowy kolor oraz lekko słonawy smak. Powstaje w procesie fermentacji ryby oraz połączenia z nią soli morskiej. Stosowany jako dodatek do różnych potraw, głównie azjatyckich. Sos rybny jest podstawowym składnikiem wielu kultur w Azji Południowo Wschodniej i Wschodniej.

Oprócz tego, że dodaje się do potraw w trakcie gotowania, sos rybny jest również używany jako dip do namaczania. Przygotowany na różne sposoby, przez kucharzy w wielu krajach. Stosowany do dań z ryby, krewetek, wieprzowiny oraz kurczaka.


Większość sosów rybnych produkowanych jest z surowej ryby. Sosy rybne w większości zawierają tylko ekstrakt z ryby i sól, rzadko znajdują sięw nich zioła i przyprawy.

Podsumowując sos rybny to charakterystyczny produkt używany przez wielu kucharzy na całym świecie. Najczęściej stosowany jest jednak w przepisach kuchni tajskiej oraz wietnamskiej do zup oraz dań głównych.

Sos rybny można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Orientalny Sklep

Sos Rybny

Sos Rybny

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;