Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalne Składniki

Sos Sojowy

Sos sojowy to jeden z najbardziej popularnych sosów kuchni azjatyckiej. Ma ciemną barwę,  powstaje z połączenia przypraw oraz pasty z sfermentowanej soi. Sos sojowy jest tradycyjnym składnikiem kuchni południowo-wschodniej Azji, gdzie jest stosowany jako przyprawa. Sos skomponowany został w Chinach w 2 wieku p.n.e. i rozprzestrzenił się  w całej Azji. Dzisiaj jest on stosowany na całym świecie.

Sos sojowy produkowany jest w wielu krajach i do wielu potraw. Różnice można zauważyć w kolorze oraz smaku, a kupując sos sojowy również w cenie produktu.  Chińskie sosy sojowe dodawane są głównie do dań przyrządzanych w woku, a ich zadaniem jest nadać potrawie słonego smaku. Japońskie sosy sojowe są jakościowo znacznie lepsze, gdyż używane są jako dip do wykwintnej potrawy sushi.  Niektóre koreańskie sosy sojowe przygotowywane w specyficzny sposób, aby nadawały się do zup. Sos sojowy zazwyczaj jest słony, jednak są również odmiany "słodkiego" sosu sojowego, wtedy oprócz smaku słonego wyczuwalny jest słodki. Takie odmiany wykorzystywane są do potraw wymagających odrobinę słodkości. Można się również spotkać z sosem sojowym z dodatkami, takimi jak grzyby lub ostrość chili. Chińskie sosy sojowe dzielą się na jasne oraz ciemne. W kuchni japońskiej stosuje się również sosy sojowe light, które mają mniejszą zawartość soli.

Podsumowując sosów sojowych i odmian jest bardzo dużo. W zależności od potrzeb, wybieramy sos sojowy.

Sos sojowy można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.


Orientalny Sklep

Sos Sojowy

Sos Sojowy

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl