Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalne Składniki

Wodorosty Nori

Wodorosty Nori - to japońska nazwa określająca gatunki jadalnych wodorostów morskich. Nori wykorzystywane są w kuchni azjatyckiej, głównie w kuchni japońskiej, w której stanowią podstawowy element sushi.

Produkt spożywczy otrzymuje się poprzez zebranie wodorostów hodowanych w specjalnych "morskich farmach", które są oczyszczane, a następnie szatkowanie i suszenie w procesie przypominającym produkcję papieru.

Efektem finalnym są arkusze sprasowanych glonów, bardzo bogatych w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Ponadto,
są one łatwo przyswajalne przez organizm ludzki, gdyż "przerobione" zostały wcześniej przez komórki roślinne. Algi są bardzo bogate w wapń, żelazo, fosfor, jod, mangan, potas, fluor i wiele cennych witamin. Dla jak najlepszych efektów - należy je jeść tuż po namoczeniu.

Ciekawostką jest fakt, że Chiny produkują dwukrotnie więcej wodorostów nori niż Japonia. Większość dostępnych w naszym kraju nori, pochodzi z Korei.

Wodorosty nori można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.


Orientalny Sklep
 

Wodorosty Nori

Wodorosty Nori

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;