Wodorosty Nori - to japońska nazwa określająca gatunki jadalnych wodorostów morskich. Nori wykorzystywane są w kuchni azjatyckiej, głównie w kuchni japońskiej, w której stanowią podstawowy element sushi.
Produkt spożywczy otrzymuje się poprzez zebranie wodorostów hodowanych w specjalnych "morskich farmach", które są oczyszczane, a następnie szatkowanie i suszenie w procesie przypominającym produkcję papieru.
Efektem finalnym są arkusze sprasowanych glonów, bardzo bogatych w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Ponadto, są one łatwo przyswajalne przez organizm ludzki, gdyż "przerobione" zostały wcześniej przez komórki roślinne. Algi są bardzo bogate w wapń, żelazo, fosfor, jod, mangan, potas, fluor i wiele cennych witamin. Dla jak najlepszych efektów - należy je jeść tuż po namoczeniu.
Ciekawostką jest fakt, że Chiny produkują dwukrotnie więcej wodorostów nori niż Japonia. Większość dostępnych w naszym kraju nori, pochodzi z Korei.
Wodorosty nori można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
Wodorosty Nori