SKŁADNIKI:
Polędwica z indyka:
500 g polędwicy z indyka
1 pęczek świeżej bazylii
szczypta soli himalajskiej
folia spożywcza
sito do gotowania na parze bądź termomiks
Kasza jęczmienna:
100 g kaszy jęczmienneji
50 g makaronu sojowego
50 g obranych pistacji
100 g suszonych pomidorów
4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
szczypiorek z cebuli dymki
odrobina soku z limonki
szczypta soli himalajskiej
Sos curry:
2 łyżki oleju ryżowego
3 szt cebuli dymki
2 ząbki czosnku
1 szt zielonej papryczki chili
1 łyżeczka miodu
1-2 łyżki pasty yellow curry (według uznania)
200 ml przyprawy garam masala
1 szt limonki
0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
garść świeżej bazylii
szczypta soli himalajskiej
Polędwica z indyka:
1. Polędwicę z indyka myjemy, oczyszczamy i osuszamy.
2. Świeżą bazylię drobno siekamy oraz opruszamy odrobiną soli, następnie na przemian raz płaską stroną noża, a raz ostrą siekamy i wyciskamy soki.
3. Indyka obtaczamy w przygotowanej bazylii, następnie przekładamy na folię spożywcza i ciasno zawijamy tworząc roladki. Indyka skręcamy szczelnie z każdej strony, aby nie wyciekły soki.
4. Tak przygotowanego indyka dusimy na parze około 20-30 min jest to zależne od grubości mięsa.
Kasza jęczmienna:
1. Gaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. Makaron sojowy moczymy około 10 min w gorącej wodzie.
3. Ugotowaną kaszę przekładamy na rozgrzaną patelnię wok, dodajemy namoczony makaron pokrojony na mniejsze części. Składniki dokładnie mieszamy, aby się połączyły.
4. Do kaszy i makaronu dodajemy obrane i posiekane pistacje, posiekane suszone pomidory, olej z suszonych pomidorów oraz posiekany szczypiorek z dymki. Całość razem mieszamy i doprawiamy sokiem z limonki oraz odrobiną soli.
Sos curry:
1. Na patelni delikatnie rozgrzewamy olej ryżowy.
2. Cebule dymkę kroimy w plastry, czosnkiem siekamy. Dodajemy chili wydrążone z pestek pokrojone w plastry, wyszorowaną i sparzoną skórkę z limonki oraz miód.
3. Podsmażamy uważając, żeby czosnek i cebula się nie przypaliły.
4. Dodajemy pastę curry, garam masala, chwile smażymy, następnie całość zalewamy mleczkiem kokosowym.
5. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu.
6. Tak przygotowany sos doprawiamy odrobiną soku z limonki, posiekaną bazylia oraz szczypta soli.
7. Na talerz wykładamy kaszę, obok sos curry, a na nim plastry z indyka. Smacznego :)
Polędwica z Indyka z Kaszą Jęczmienną i Sosem Curry