Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Polędwica z Indyka z Kaszą Jęczmienną i Sosem Curry

SKŁADNIKI:

Polędwica z indyka:

500 g polędwicy z indyka

1 pęczek świeżej bazylii

szczypta soli himalajskiej

folia spożywcza

sito do gotowania na parze bądź termomiks

Kasza jęczmienna:

100 g kaszy jęczmienneji

50 g makaronu sojowego

50 g obranych pistacji

100 g suszonych pomidorów

4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów

szczypiorek z cebuli dymki

odrobina soku z limonki

szczypta soli himalajskiej

Sos curry:

2 łyżki oleju ryżowego

3 szt cebuli dymki

2 ząbki czosnku

1 szt zielonej papryczki chili

1 łyżeczka miodu

1-2 łyżki pasty yellow curry (według uznania)

200 ml przyprawy garam masala

1 szt limonki

0,5 łyżeczki przyprawy garam masala

garść świeżej bazylii

szczypta soli himalajskiej


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Polędwica z indyka:

1. Polędwicę z indyka myjemy, oczyszczamy i osuszamy.

2. Świeżą bazylię drobno siekamy oraz opruszamy odrobiną soli, następnie na przemian raz płaską stroną noża, a raz ostrą siekamy i wyciskamy soki.

3. Indyka obtaczamy w przygotowanej bazylii, następnie przekładamy na folię spożywcza i ciasno zawijamy tworząc roladki. Indyka skręcamy szczelnie z każdej strony, aby nie wyciekły soki.

4. Tak przygotowanego indyka dusimy na parze około 20-30 min jest to zależne od grubości mięsa.

Kasza jęczmienna:

1. Gaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2. Makaron sojowy moczymy około 10 min w gorącej wodzie.

3. Ugotowaną kaszę przekładamy na rozgrzaną patelnię wok, dodajemy namoczony makaron pokrojony na mniejsze części. Składniki dokładnie mieszamy, aby się połączyły.

4. Do kaszy i makaronu dodajemy obrane i posiekane pistacje, posiekane suszone pomidory, olej z suszonych pomidorów oraz posiekany szczypiorek z dymki. Całość razem mieszamy i doprawiamy sokiem z limonki oraz odrobiną soli.

Sos curry:

1. Na patelni delikatnie rozgrzewamy olej ryżowy.

2. Cebule dymkę kroimy w plastry, czosnkiem siekamy. Dodajemy chili wydrążone z pestek pokrojone w plastry, wyszorowaną i sparzoną skórkę z limonki oraz miód.

3. Podsmażamy uważając, żeby czosnek i cebula się nie przypaliły.

4. Dodajemy pastę curry, garam masala, chwile smażymy, następnie całość zalewamy mleczkiem kokosowym.

5. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu.

6. Tak przygotowany sos doprawiamy odrobiną soku z limonki, posiekaną bazylia oraz szczypta soli.

7. Na talerz wykładamy kaszę, obok sos curry, a na nim plastry z indyka. Smacznego :)



 Polędwica z Indyka z Kaszą Jęczmienną i Sosem Curry

Polędwica z Indyka z Kaszą Jęczmienną i Sosem Curry

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;