SKŁADNIKI :
40 dag polędwiczek z indyka pokrojonych na cienkie paseczki
40 ml wody
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
2 żółtka
olej roślinny do smażenia
2 pokrojone w plasterki dymki
SKŁADNIKI SOS :
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
2,5 łyżki cukru palmowego
1/4 szklanki soku z cytryny
0,5 łyżeczki imbiru świeżo startego
3 łyżeczki sosu sojowego jasnego
150 ml bulionu drobiowego
1 mała posiekana papryczka chili bez pestek
2 drobno posiekane ząbki czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Mieszamy wodę z żółtkami, powoli wsypujemy mąkę kukurydzianą, do momentu uzyskania gładkiej masy.
2. Następnie dodajemy indyka i mieszamy.
3. Rozgrzewamy olej na woku. Smażymy partiami kawałki indyka, do momentu uzyskania złoto-brązowej barwy.
4. Usmażone kawałki indyka układamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się tłuszczu.
5. Sos cytrynowy - mieszamy cukier z mąką kukurydzianą. Dodajemy imbir, sos sojowy, czosnek, chili i bulion. Podgrzewamy do momentu aż zgęstnieje.
6. Indyka posypujemy dymka, a sos podajemy w oddzielnej miseczce. Można jeść z ryżem. Smacznego :)
Polędwiczki z Indyka z Sosem Cytrynowym
Komentarze
robię dziś na obiadek ....
na pewno wyjdzie mi pyszne
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.