Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Zielony Stir-Fry z Kurczakiem i Nutką Chili

SKŁADNIKI :

połowa piersi z kurczaka

połowa główki brokuła

garść strąków groszku cukrowego

łodyga selera naciowego

zielona papryka

1/8 pora

1/4 białej rzodkwi

garstka pędów bambusa w paskach z puszki

3cm kawałek imbiru

2 ząbki czosnku

pół zielonej papryczki chili

50ml mleka kokosowego

2 łyżki sosu sojowego kikkoman

łyżeczka zielonego sosu tabasco

łyżka sezamu

łyżka oleju kokosowego

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski. Czosnek i imbir obieramy, następnie ścieramy na tarce. Z papryczki chili usuwamy pestki i siekamy w kostkę.

2. Paski kurczaka wkładamy do miski, mieszamy razem z czosnkiem, imbirem, papryczką chili, łyżką sosu sojowego i sosem tabasco. Odkładamy do lodówki na 30 minut.

3. W tym czasie brokuł kroimy na małe różyczki, odsączamy pędy bambusa. Następnie siekamy pora, białą rzodkiew i seler naciowy.

4. Na rozgrzanym woku prażymy sezam bez oleju, po czym usuwamy z patelni. Następnie rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i smażymy na nim kurczaka z marynatą (ok. 2-3 minuty).

5. Następnie wrzucamy do woka warzywa, delikatnie smażymy, dodajemy pozostały sos sojowy i mleko kokosowe.

6. Na koniec mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut, gotowe. Gotowe danie posypujemy uprażonym sezamem. Smacznego :)

Zielony Stir-Fry z Kurczakiem i Nutką Chili

Zielony Stir-Fry z Kurczakiem i Nutką Chili
Przepis z bloga: Podróżności

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl