SKŁADNIKI :
2 łyżki sosu worcestershire
łyżka posiekanego czosnku
łyżka prażonego oleju sezamowego
2 papryczki chili serrano, 1 drobno posiekana, 1 pokrojona drobno do dekoracji
2 łyżki sosu sojowego
450g schabu, pokrojonego w cienkie plasterki, po czym w paski
3 łyżki oleju
2 łyżki imbiru – posiekanego
3 duże pory, tylko białe części, pokrojone w paski
sól i pieprz
biały i brązowy ryż, w proporcji 50/50
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W średniej misce mieszamy sos worcestershire z czosnkiem, olejem sezamowym, posiekaną papryczką chilli, łyżką imbiru i sosem sojowym.
2. Następnie wkładamy do sosu wieprzowinę, mieszamy dokładnie. Odkładamy na 30 minut.
3. Po czym wyjmujemy mięso i osączamy z nadmiaru marynaty. Rozgrzewamy patelnię wok, po czym wlewamy 2 łyżki oleju.
4. W momencie rozgrzania oleju, wrzucamy wieprzowinę. Smażymy 5-6 minut, ciągle mieszając. Najlepiej smażyć partiami. Po usmażeniu mięsa, przekładamy na talerz.
5. Następnie wlewamy do woka pozostałą ilość oleju. Gdy olej będzie już gorący wrzucamy imbir. Smażymy mieszając około 20 sekund. Dodajemy pory, doprawiamy solą i pieprzem.
6. Smażymy do chwili aż pory będą miękkie (około 2 minut). Dodajemy usmażone mięso, podgrzewamy około 2-3 minut. Gotowe danie posypujemy plasterkami chille i podajemy z ryżem.
Imbirowa Wieprzowina z Porem
Przepis z bloga : Podróże Kulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.