SKŁADNIKI :
panierka panko
2 piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie filety
8 mini kolb kukurydzy, pokrojone w ćwiartki
1 łyżka sos chili
6 łyżek oleju roślinnego
170g ananasa, pokrojonego w kostkę
2 łyżki sos hoisin
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 jajka
dymka, drobno pokrojona
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Dwie piersi z kurczaka pokrojone w cienkie filety przyprawiamy łyżeczką przyprawy pięciu smaków, po czym odstawiamy do lodówki na około 10 minut.
2. Po 10 minutach, 2 jajka rozmącamy na talerzu. W płaskiej patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Filety z kurczaka moczymy w jajku, panierujemy w panko, po czym smażymy na patelni na złoty kolor i odstawiamy na bok.
3. W patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy 2 ząbki czosnku, drobno posiekane. Po chwili dodajemy do woka 8 mini kolb kukurydzy, pokrojone w ćwiartki. Całość smażymy mieszając około 2 minuty.
4. Po 2 minutach smażenia do kukurydzy dodajemy 170 gram ananasa, pokrojonego w kostkę, 2 łyżki sosu hoisin oraz 1 łyżkę sosu chilli. Całość podlewamy niewielką ilością wody, dalej smażymy mieszając. Kiedy całość zgęstnieje sosem z kukurydzą i ananasem polewamy wcześniej przysmażonego kurczaka panierowanego w panko. Danie jest gotowe do podania, smacznego.
Przepis Video :
Kurczak w Panko z Ananasem i Kukurydzą