Przepisy Kuchni Japońskiej

Japoński Omlet Omurice


SKŁADNIKI :
   

Farsz:

130 g uda kurczaka bez kości pokrojone w kostkę

¼ Cebuli pokrojone w kostkę (70g)

4 pieczarki pokrojone w plasterki (50g)

1 posiekany ząbek czosnku

30 g mrożonego zielonego groszku lub 1 papryka

Omlet:

4 jajka (po 2 jajka na 1 omlet)

2 łyżeczki śmietany kremówki

200 g pomidorów w puszce pokrojonych w kostkę

½ kostki rosołowej

1 łyżka białego wina

1 łyżka ketchupu

1 liść laurowy

oliwa z oliwek

280 g ryżu gotowanego na parze (można ugotować w garnku tylko tak, żeby wody nie było za dużo)


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 
 

1. Udka posolić i popieprzyć. Zielony groszek przelać wrzątkiem, posolić i wymieszać. Jajka wbić do miski i roztrzepać, dodać śmietankę, posolić i popieprzyć.

2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na olej czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać kurczaka, chwilkę podsmażyć, po czym dodać pieczarki, białe wino, pomidory z puszki i kostkę rosołową, liść laurowy, zielony groszek podgrzewać kilka minut, aż nadzienie się zredukuje. Doprawić, dodać ryż, wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić na bok.

3. Roztrzepane jajka wylać na rozgrzaną patelnię, zamieszać i poczekać, aż jajka się zetną, na środek omleta nałożyć farsz, po czym zagiąć dwa równoległe boki do środka (tak żeby przykryć nimi farsz – omlet nie musi być całkiem zamknięty) przyłożyć talerz na patelnię po czym obrócić ją zarazem z talerzem, tak żeby przyłożyć omlet na talerz, podawać z sałatką i ketchupem. 


Japoński Omlet

Japoński Omlet Omurice
Przepis konkursowy Pana Michała Staszczyka

Komentarze   

 
0 #1 Zenek 2014-10-05 15:54
Pan Michał na prezydenta!!!!!!!!!!!!!!!
To danie jest przepyszne, a wybredny jestem jak sam diabeł:):):):)
Moje gratulacje.
Tylko farsz doprawiłem sosem sriracha, żeby miał jakiś charakter:):):)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.