SKŁADNIKI :
250g dyni, już oczyszczonej,
6 strączków młodego groszku cukrowego,
3 łyżki jasnego miso,
400ml bulionu rybnego dashi,
100g tofu – pokrojonego w małą kostkę,
szczypiorek – posiekany.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Dynię gotujemy na parze, na średnim ogniu, ok. 15 minut.
2. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Po czym przez minutę gotujemy groszek, aż zmięknie. Następnie odsączamy i przepłukujemy zimną wodą (wtedy zachowa kolor). Następnie każdy strączek kroimy na 3 części.
3. Miąższ z dyni przecieramy przez sito.
4. W garnku zagotowujemy bulion dashi. Po czym dodajemy puree z dyni i znów na lekkim ogniu gotujemy.
5. Odlewamy niewielką ilość (100ml) bulionu do miseczki, w którym rozpuścimy pastę miso. Następnie wlewamy do garnka z bulionem i mieszamy.
6. Następnie do zupy dodajemy tofu i groszek, posypujemy dymką. Smacznego! :)
Zupa Miso z Dynią
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne