SKŁADNIKI :
3/4l wywaru warzywnego
300 g dyni
1 owoc mango
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry w proszku
sól do smaku
pieprz do smaku
papryczka chili w płatkach
0,5 łyżeczki brązowego cukru
1 cm świeżego imbiru
po 1 łyżeczce jogurtu naturalnego do dekoracji
1 łyżka posiekanych pistacji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Przygotowujemy wywar warzywny (z dowolnych warzyw).
2. Obieramy owoc mango, odrobinę ścieramy na grubych oczkach do dekoracji.
3. Rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię i chwilę ją przesmażamy, następnie przekładamy ją do rozgrzanego wywaru warzywnego wraz z owocem mango pokrojonym w kostkę (odrobinę wcześniej startą pozostawiamy do dekoracji).
4. Dodajemy przyprawy,cukier, imbir, papryczkę chili oraz czerwoną soczewicę, po czym gotujemy chwilę, tak aby soczewica się nie rozgotowała.
5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym usuwamy z zupy imbir.
6. Porcje nalewamy do miseczek polewając wierzch łyżeczką jogurtu naturalnego oraz startego owocu mango. Na końcu posypujemy drobinkami pistacji.
Tajska Zupa Dyniowa z Mango
Przepis konkursowy Pani Małgorzaty Ziółkowskiej
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.