Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Tajska Zupa Dyniowa z Mango

SKŁADNIKI :

3/4l wywaru warzywnego

300 g dyni

1 owoc mango

1 łyżka oleju kokosowego

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka curry w proszku

sól do smaku

pieprz do smaku

papryczka chili w płatkach

0,5 łyżeczki brązowego cukru

1 cm świeżego imbiru

po 1 łyżeczce jogurtu naturalnego do dekoracji

1 łyżka posiekanych pistacji
 

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Przygotowujemy wywar warzywny (z dowolnych warzyw).

2. Obieramy owoc mango, odrobinę ścieramy na grubych oczkach do dekoracji.

3. Rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy  pokrojoną w kostkę dynię i chwilę ją przesmażamy, następnie przekładamy ją do rozgrzanego wywaru warzywnego wraz z owocem mango pokrojonym w kostkę (odrobinę wcześniej startą pozostawiamy do dekoracji).

4. Dodajemy przyprawy,cukier, imbir, papryczkę chili oraz czerwoną soczewicę, po czym gotujemy chwilę, tak aby soczewica się nie rozgotowała.

5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym usuwamy z zupy imbir.

6. Porcje nalewamy do miseczek polewając wierzch łyżeczką jogurtu naturalnego oraz startego owocu mango. Na końcu posypujemy drobinkami pistacji.

Tajska Zupa Dyniowa z Mango

Tajska Zupa Dyniowa z Mango
Przepis konkursowy Pani Małgorzaty Ziółkowskiej

Komentarze   

 
0 #1 balon22 2017-06-16 12:46
8) Jeszcze nie jadłem takiej zupki ,przepyszna ,polecam sprawdzić samemu jak to smakuje.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;