Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Kurczak Na Parze z Sosem Curry

SKŁADNIKI :

2 piersi z kurczaka

40g świeżego imbiru

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków

Sos:

1 łyżka czerwonej pasty curry

1 szklanka bulionu

3 łyżki posiekanej dymki

1 posiekana chilli

2 posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka brązowego cukru

sos rybny i ocet ryżowy do smaku

olej arachidowy


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1.
Piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę, obrany imbir kroimy w paseczki, dodajemy do mięsa razem z 1 łyżką oleju sezamowego, 1/2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków oraz 2 łyżkami sosu sojowego. Całość mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

2. Kurczaka z marynatą i imbirem umieszczamy w koszyczku do gotowania na parze. Umieszczamy na garnku z wrzącą wodą i gotujemy na parze około 10 minut.

3. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju arachidowego, na który wrzucamy posiekany czosnek, dymkę oraz chili i przesmażamy 3 minuty pilnując aby się nie spaliły. Dodajemy 1 łyżkę czerwonej pasty curry, która rozprowadzamy w 1 szklance bulionu drobiowego.

4. Sos doprawiamy cukrem, sosem rybnym oraz octem ryżowym.

5. Kurczaka podajemy na talerz z ryżem, polewamy sosem curry i dekorujemy posiekaną dymką. Smacznego :)

 Przepis Video:

 Kurczak Na Parze z Sosem Curry

Kurczak Na Parze z Sosem Curry

Komentarze   

 
0 #1 beton33 2017-06-16 10:51
Dzisiaj robię według tego przepisu ,ciekawe jak to wyjdzie mi.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl