SKŁADNIKI :
2 piersi z kurczaka
40g świeżego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
Sos:
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 szklanka bulionu
3 łyżki posiekanej dymki
1 posiekana chilli
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka brązowego cukru
sos rybny i ocet ryżowy do smaku
olej arachidowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę, obrany imbir kroimy w paseczki, dodajemy do mięsa razem z 1 łyżką oleju sezamowego, 1/2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków oraz 2 łyżkami sosu sojowego. Całość mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
2. Kurczaka z marynatą i imbirem umieszczamy w koszyczku do gotowania na parze. Umieszczamy na garnku z wrzącą wodą i gotujemy na parze około 10 minut.
3. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju arachidowego, na który wrzucamy posiekany czosnek, dymkę oraz chili i przesmażamy 3 minuty pilnując aby się nie spaliły. Dodajemy 1 łyżkę czerwonej pasty curry, która rozprowadzamy w 1 szklance bulionu drobiowego.
4. Sos doprawiamy cukrem, sosem rybnym oraz octem ryżowym.
5. Kurczaka podajemy na talerz z ryżem, polewamy sosem curry i dekorujemy posiekaną dymką. Smacznego :)
Przepis Video:
Kurczak Na Parze z Sosem Curry
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.