SKŁADNIKI :
400g piersi z kurczaka, drobno pokrojonej
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
3 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
2 łyżki sosu rybnego
80ml sosu ostrygowego
½ szklanki liści bazylii
1 łyżka białego cukru
1 papryczka chilli, drobno posiekana
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
¼ szklanki oleju roślinnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok rozgrzewamy ¼ oleju roślinnego, po czym smażymy 4 ząbki czosnku oraz 1 papryczkę chilli. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy 400 g piersi z kurczaka, całość smażymy mieszając.
2. Po 2 minutach smażenia, dodajemy 80 ml sosu ostrygowego oraz jedną łyżkę białego cukry, całość mieszamy. Dolewamy sos rybny, całość smażymy mieszając przez około 3 minuty.
3. Po 3 minutach, dodajemy ugotowany ryż jaśminowy, całość smażymy mieszając. Dodajemy czerwoną paprykę oraz bazylię, całość mieszamy i smażymy przez minutę. Tajska potrawa jest gotowa.
Przepis Video :
Ryż Smażony z Kurczakiem i Bazylią