SKŁADNIKI :
1kg kurczaka pokrojonego na części
10 średnich ziemniaków pokrojonych na mniejsze kawałki
60ml sosu rybnego
400ml mleka kokosowego
3 łyżki żółtej pasty curry
1 łyżka skrobi kukurydzianej
woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku do garnka wlewamy 200 ml mleka kokosowego, po czym podgrzewamy. Dodajemy 3 łyżki żółtej pasty curry, mieszamy do czasu, aż pasta się rozpuści. Następnie wlewamy sos rybny, mieszamy. Gdy wszystko jest dokładnie wymieszane, dodajemy kawałki kurczaka. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy 10 minut.
2. Po 10 minutach, dodajemy 10 ziemniaków pokrojonych w drobne kawałki. Dolewamy 100 ml mleka kokosowego, całość mieszamy, a następnie pod przykryciem potrawę gotujemy przez 30 minut.
3. Po 30 minutach gotowania, dolewamy pozostałe mleko kokosowe, całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.
4. W międzyczasie, jedną łyżkę skrobi kukurydzianej rozrabiamy z niewielką ilością wody. Po 5 minutach gotowania, powoli wlewamy rozpuszczoną mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Całość gotujemy jeszcze przez 2 minuty, po czym Tajska potrawa będzie gotowa do podania.
Przepis Video :
Kurczak w Żółtym Curry