Sajgonki

Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej. Nie są tak bardzo popularne jak sushi, jednak mimo to stały się kolejnym symbolem kuchni azjatyckiej w Europie i na Zachodzie. Sajgonki są podobne do naszych naleśników, lecz ich smak jest zupełnie inny. Składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu przyrządzonego przeważnie z mięsa oraz warzyw. Dowolność w dobieraniu dodatków do farszu jest przeogromna. Najbardziej popularne są sajgonki z mięsem wołowym lub kurczakiem. Niemałym uznaniem cieszą się również sajgonki wegetariańskie, które stworzone są z rozmaitych warzyw i różnych rodzajów papieru ryżowego. Sajgonki można podawać na ciepło bądź na zimno. Smaży się je na głębokim oleju. Do sajgonek często dodawany jest również cienki makaron.

Sajgonki

Sajgonki podaje się przeważnie z sosem „do maczania”. Na ogół jest to powszechnie znany i ceniony sos rybny bądź sos słodko-kwaśny. Ciekawym przepisem na sos do sajgonek jest ten przygotowany z fistaszków. Może stać się ciekawym doznaniem smakowym na naszym talerzu. Ważne, aby sos nie był za gęsty.

W Europie, szczególnie w Holandii oraz Belgii, sajgonki znane są jako loempia. Interesujące jest to, że niekiedy są nie tylko smażone ale i pieczone. Międzynarodowa nazwa tego dania brzmi spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wzięła się od nazwy miasta Sajgon, z którego pochodzi wielu imigrantów wietnamskich mieszkających w Polsce.

Sajgonki

Do przygotowania sajgonek niezbędne będą nam świeże warzywa pokrojone w cieniutkie paseczki. Należy je usmażyć metodą stir-fry, aby były chrupiące zewnątrz i soczyste w środku. Oprócz czerwonego mięsa czy drobiu, do sajgonek można dodać owoce morza np. krewetki. Spotkamy się z wieloma przepisami na sajgonki w wersji dietetycznej. Nie będą one smażone na głębokim oleju, a moczone np. w wodzie.

Sajgonki zawijane są specjalnym sposobem, podobnym do zawijania polskich krokietów. Dzięki temu nie będą się rozwijały podczas smażenia. Należy również pamiętać, aby przed podaniem sajgonki dokładnie osuszyć. Najciekawszą zaletą sajgonek jest to, że każdy może przygotować je w zupełnie inny sposób ze swoich ulubionych dodatków.

 

Kilka dobrych rad na przygotowanie idealnych sajgonek:

- pamiętaj o odpowiedniej ilości oleju – gdy będzie go za mało sajgonki nie upieką się
- zawsze idealnie zawijaj każdą sajgonkę – to umożliwi jej nie rozwinięcie się
- pamiętaj o podzieleniu na każdą sajgonkę idealnej porcji farszu – gdy będzie go zbyt wiele sajgonka rozpadnie się podczas smażenia
- bądź kreatywny! Wymyślaj nowe rodzaje sajgonek, mieszaj dodatki – kto wie, czy sajgonki nie będą dobrym dodatkiem do popołudniowej herbaty ?

Składniki Na Sajgonki

Najważniejsze produkty potrzebne do przygotowania sajgonek:

- arkusze papieru ryżowego

- makaron sojowy

- warzywa, np. marchewka, papryka, kapusta pekińska, suszone grzyby mun, cebula

- biały cukier

- sos sojowy, słodko-kwaśny, chili

- gorąca woda

- sok z cytryny

- olej roślinny potrzebny do smażenia

- mięso wołowe, wieprzowe lub kurczak

- owoce morza, np. krewetki

Sajgonki

Sajgonki są daniem, które może zasmakować każdemu. Dzieje się tak ze względu na ogromną różnorodność przygotowania. Każdy może przygotować w prosty i szybki sposób swoje ulubione spring rolls'y i dzielić się nimi z bliskimi. Jest to danie proste i coraz bardziej popularne, dlatego gorąco zachęcamy do jego wypróbowania.

Komentarze   

 
0 #20 BASIA 2014-12-02 19:47
:lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :sad:
 
 
-1 #19 Matek233 2014-11-18 08:40
@Agata - mięso do farszu powinno być wcześniej ugotowane :) Pozdrawiam!
 
 
+2 #18 Agata 2014-11-03 14:53
Chciałabym wiedzieć, czy mięso do sajgonek ma być gotowane czy surowe?
 
 
+2 #17 pablo 2014-08-25 15:08
z owocami morza są w 100% pyszne... POLECAM :-)
 
 
+5 #16 AgaYelon21 2014-08-06 22:04
Witam mozna zrobic troszke ciasta lejacego wystarczy maka i woda jak do nalesników i zanim zawiniemy saigonke mozna koniec papieru ryzowego posmarowac odrobiną tego ciasta i nie ma mmowy o tym by saigonki sie rozwinely. Pracuje od 12 lat w wietnamskiej restauracji Sai Gon. Pozdrawiam
 
 
+3 #15 Ciekawakuchnia.pl 2014-07-02 10:41
Irena - moczysz listek papieru ryżowe przez kilka sekund, a potem zawijasz tak samo jak krokiety - i nie ma mowy aby się rozwinęły
 
 
+1 #14 lrena 2014-07-01 21:05
Tylko nikt nie powiedział co zrobic lub jak zawinąc zeby sie nie rozpadały podczas smazenia, smazyłam zarowno w głębokim oleju jak równiez w małej ilosci, proszę o podpowiedz, pozdr.....
 
 
+3 #13 Aga 2014-06-13 14:34
Po raz pierwszy zrobiłam sajgonki. gdy podsmażałam mięsko razem z cebulką, dodałam małą puszkę mleka kokosowego, żeby mięsko nie było wiórowate (indycze). Dałam też chilli ze słoika (2 sztuki) tylko lekko pali. Wyszły pycha :P
 
 
+1 #12 ewuniaN9 2014-06-13 13:52
były pyszne ;-)
 
 
+5 #11 Moniss 2014-05-07 22:07
A dlaczego nikt nie poyśli o własnych inspiracjach ??? :lol:
Ja pomytślałam i mam mega pyszną przekąskę...:)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.