Gościmy

Odwiedza nas 55 gości oraz 0 użytkowników.

Statystyki

Użytkowników:
16
Artykułów:
745
Odsłon artykułów:
1956784

Sajgonki

Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej. Nie są tak bardzo popularne jak sushi, jednak mimo to stały się kolejnym symbolem kuchni azjatyckiej w Europie i na Zachodzie. Sajgonki są podobne do naszych naleśników, lecz ich smak jest zupełnie inny. Składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu przyrządzonego przeważnie z mięsa oraz warzyw. Dowolność w dobieraniu dodatków do farszu jest przeogromna. Najbardziej popularne są sajgonki z mięsem wołowym lub kurczakiem. Niemałym uznaniem cieszą się również sajgonki wegetariańskie, które stworzone są z rozmaitych warzyw i różnych rodzajów papieru ryżowego. Sajgonki można podawać na ciepło bądź na zimno. Smaży się je na głębokim oleju. Do sajgonek często dodawany jest również cienki makaron.

Sajgonki

Sajgonki podaje się przeważnie z sosem „do maczania”. Na ogół jest to powszechnie znany i ceniony sos rybny bądź sos słodko-kwaśny. Ciekawym przepisem na sos do sajgonek jest ten przygotowany z fistaszków. Może stać się ciekawym doznaniem smakowym na naszym talerzu. Ważne, aby sos nie był za gęsty.

W Europie, szczególnie w Holandii oraz Belgii, sajgonki znane są jako loempia. Interesujące jest to, że niekiedy są nie tylko smażone ale i pieczone. Międzynarodowa nazwa tego dania brzmi spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wzięła się od nazwy miasta Sajgon, z którego pochodzi wielu imigrantów wietnamskich mieszkających w Polsce.

Sajgonki

Do przygotowania sajgonek niezbędne będą nam świeże warzywa pokrojone w cieniutkie paseczki. Należy je usmażyć metodą stir-fry, aby były chrupiące zewnątrz i soczyste w środku. Oprócz czerwonego mięsa czy drobiu, do sajgonek można dodać owoce morza np. krewetki. Spotkamy się z wieloma przepisami na sajgonki w wersji dietetycznej. Nie będą one smażone na głębokim oleju, a moczone np. w wodzie.

Sajgonki zawijane są specjalnym sposobem, podobnym do zawijania polskich krokietów. Dzięki temu nie będą się rozwijały podczas smażenia. Należy również pamiętać, aby przed podaniem sajgonki dokładnie osuszyć. Najciekawszą zaletą sajgonek jest to, że każdy może przygotować je w zupełnie inny sposób ze swoich ulubionych dodatków.

 

Kilka dobrych rad na przygotowanie idealnych sajgonek:

- pamiętaj o odpowiedniej ilości oleju – gdy będzie go za mało sajgonki nie upieką się
- zawsze idealnie zawijaj każdą sajgonkę – to umożliwi jej nie rozwinięcie się
- pamiętaj o podzieleniu na każdą sajgonkę idealnej porcji farszu – gdy będzie go zbyt wiele sajgonka rozpadnie się podczas smażenia
- bądź kreatywny! Wymyślaj nowe rodzaje sajgonek, mieszaj dodatki – kto wie, czy sajgonki nie będą dobrym dodatkiem do popołudniowej herbaty ?

Składniki Na Sajgonki

Najważniejsze produkty potrzebne do przygotowania sajgonek:

- arkusze papieru ryżowego

- makaron sojowy

- warzywa, np. marchewka, papryka, kapusta pekińska, suszone grzyby mun, cebula

- biały cukier

- sos sojowy, słodko-kwaśny, chili

- gorąca woda

- sok z cytryny

- olej roślinny potrzebny do smażenia

- mięso wołowe, wieprzowe lub kurczak

- owoce morza, np. krewetki

Sajgonki

Sajgonki są daniem, które może zasmakować każdemu. Dzieje się tak ze względu na ogromną różnorodność przygotowania. Każdy może przygotować w prosty i szybki sposób swoje ulubione spring rolls'y i dzielić się nimi z bliskimi. Jest to danie proste i coraz bardziej popularne, dlatego gorąco zachęcamy do jego wypróbowania.

Komentarze   

 
0 #10 optim@ 2014-03-16 12:53
do Basia nr2
 
 
-2 #9 optim@ 2014-03-16 12:51
jakaś ty mądra i spostrzegawcza no pewnie skończyłaś 6 klas podstawowych :D
 
 
0 #8 zsey2 2014-03-09 09:16
;-)
 
 
+1 #7 Janusz 2014-02-28 12:25
Ja dodaję mieszankę chińską, makaron sojowy i z zupek chińskich ( 2 paczuszki), kurczak, skrojona kapusta pekińska, grzyby, smażona cebula, kiełki soi, wszystko potem mieszam w woku, dolewam trochę sosu sojowego by były troszkę mokre i zawijam:) bardzo pyszne danie i mega sycące:D nawet amator będzie potrafił to zrobić:)
 
 
0 #6 Kaśka 2014-02-01 19:27
Best sajgonki EVER :D
 
 
+2 #5 Kicia 2014-01-31 17:05
Są bardzo pyszne mmm... pycha :P
 
 
+2 #4 ola 2014-01-21 23:36
:lol: pyszne
 
 
+1 #3 Guest 2013-11-13 18:05
:D ale super
 
 
+7 #2 Basia 2013-11-06 14:47
Bo sajgonki to całkowicie coś innego...Sajgon ki zawija się w papier ryżowy, a to już pierwsza zdecydowana różnica. Do przygotowania naleśników czy krokietów używa się innych składników. Do sajgonek dodaje się sos sojowy, sos rybny, makaron ryżowy, makaron sojowy, grzyby mun itd itd. To nie są składniki krokietów, czy też naleśników... Pozdrawiam!
 
 
-4 #1 zett 2013-10-10 15:52
Skoro można je zrobić w bardzo różnych smakach, dlaczego zawsze (według autora tekstu)mają mieć zupełnie inny smak niż nadziewane naleśniki czy krokiety??
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.