logo

Sushi

Dla wielu kojarzone z surową rybą zawiniętą w kawałek wodorostu, sushi powoli staje się niezwykle modnym daniem goszczącym na stołach wielu Polaków. Przykładem może być chociażby coraz większa liczba otwieranych sushi barów czy restauracji azjatyckich. Wszyscy zachwycają się niezwykłym smakiem sushi, jego właściwościami leczniczymi, ale czy tak naprawdę znają jego historię, kraj pochodzenia czy pierwotną formę? Jeśli nie to jest to najwyższy czas, aby tę wiedzę uzupełnić.

Krążki Sushi

Sushi jest to tradycyjne danie kuchni japońskiej, składające się z  kleistego ryżu zaprawianego octem ryżowym i zawiniętego w wodorosty nori. Pomiędzy ryż a nori wsadza się rozmaite dodatki, takie jak surowa ryba, owoce morza czy świeże warzywa. Sushi zwykle musi zostać zjedzone zaraz po przygotowaniu ze względu na krótki okres świeżości, dlatego w japońskich restauracjach przygotowuje się je zaraz przed podaniem.

Produkty do Sushi
Dzięki warunkom naturalnym Japonii, sushi okazało się być smakołykiem przygotowywanym z regionalnych potraw. Ukształtowanie terenu oraz jałowa gleba wpłynęły na uprawę ryżu, a obecność ciepłych prądów morskich zapewnia różnorodność gatunków ryb i owoców morza. Dawno temu sushi przygotowywało się w glinianych naczyniach, przekładając na zmianę porcje ryżu oraz ryby, a następnie pozostawiało się do sfermentowania na nawet kilka miesięcy. Obecnie stosuje się ocet ryżowy do uzyskania podobnego efektu, a danie można zjeść zaraz po przyrządzeniu.

Sushi, które możemy dostać w polskich sushi barach jednak znacznie różni się od tego prawdziwego, tradycyjnie podawanego w Japonii. Dzieje się tak dlatego, że kucharze musieli dostosować się do europejskich tudzież amerykańskich gustów. Na przykład chrzan wasabi nie jest stosowany w Europie w tak dużych ilościach jak jest to robione w Azji.

Sushi

Rodzaje sushi

W przeciągu czasu powstało wiele rodzajów sushi. Dzielą się one ze względu na swój kształt, formę oraz składniki. Wyróżniamy następujące rodzaje sushi:

Nigiri-zushi – sushi przygotowywane oraz formowane za pomocą dłoni

Maki-sushi – sushi powstałe w wyniku ułożenia ryżu, kawałka ryby, często również ogórka na płacie wodorostu nori oraz zawinięcia za pomocą bambusowej maty

Chirashi-sushi – tzw. „sushi porozsypywane”

Temaki-sushi
– najciekawsza forma sushi, ponieważ przygotowywana jest przez samego spożywającego. Na stół podawane są wszystkie potrzebne składniki, a zainteresowany sam dobiera których z nich użyje oraz w jakich proporcjach

Gotowe Sushi

Maki-sushi, czyli najbardziej popularne na świecie sushi. Jego spolszczona nazwa to „sushi zawijane”, określane tak ze względu na swój wygląd. Maki sushi powstaje z pocięcia na plasterki wałka ryżu owiniętego prasowanymi algami morskimi. Jedzenie tego rodzaju sushi nie obejdzie się bez wasabi, sosu sojowego oraz dodatku imbiru. Do przygotowywania maki-sushi w wielu przepisach możemy znaleźć takie produkty jak: krewetki, tuńczyk, łosoś, węgorz, karczochy, awokado, ogórek, grzybki czy pędy bambusa. Maki sushi podzielone jest nie tylko ze względu na obecne w nim dodatki, ale również na wielkość. Przeciętnie plasterki sushi mają od 3 cm do 4 cm. Do zawijania używa się specjalnej, bambusowej maty. Ciekawym jest to, że maki sushi można również przygotowywać w całkowicie odwrócony sposób. Ryż tworzy wtedy warstwę zewnętrzną.

Kilka ciekawostek o sushi…

Sushi, według japońskiej etykiety, powinno się spożywać palcami. Jednak Europejczycy nie będąc przyzwyczajonymi do tego rodzaju zachowania przeważnie posługują się pałeczkami. Błędem jest również pozostawienie nadgryzionego kawałka sushi na talerzu. W restauracjach japońskich często można spotkać zestawy sushi, jednak coraz bardziej popularne staje się własne komponowanie dania.

Sushi

Powstające coraz ciekawsze formy i rodzaje sushi z pewnością zaspokoją każde gusta. Jest to przysmak bardzo wyrafinowany. Jeszcze nie tak dawno uchodził za rarytas, dostępny jedynie dla klas wyższych. Teraz już niemal każdy może pozwolić sobie na skosztowanie lub samodzielne wykonanie sushi w domu. Przyrządzanie jest nietrudne, a towarzyszy mu niemała ilość zabawy i uśmiechu.

Sushi kusi nas mianem najzdrowszej przekąski na świecie, niesamowitym smakiem oraz wykwintnym wyglądem. Do listy stu rzeczy, które należy zrobić przed śmiercią można bez wahania dopisać skosztowanie tego przysmaku Kraju Kwitnącej Wiśni. Aby nabyć wszystkie produkty do tego wspaniałego dania można odwiedzić
sushi sklep.

Produkty potrzebne do przygotowania sushi można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Przepisy Na Sushi
Przepisy Kuchni Japońskiej

Komentarze   

 
-1 #5 Agnieszka 2015-01-13 20:31
Od kąt moja przyjaciółka zabrała mnie pierwszy raz na sushi dosłownie zakochałam się w jego smaku! Poezja dla moich kubków smakowych ;-) Dlatego postanowiłam nauczyć się robić ten przysmak sama i właśnie na chińskichprzepi sach zakupiłam moje pierwsze pomoce do wyrobu sushi, jak dla mnie strzał w dziesiątkę ;) Polecam i tą stronkę i samo sushi ;)
 
 
0 #4 OLASE 2014-12-23 17:39
Ale pyszne KC SUSHI PYHCA :lol:
 
 
+3 #3 Paweł 2014-05-20 11:50
Osobiście polecam zrobić sushi samemu w domu. Sklepowe jest niesmaczne i niezdrowe, a w barach sushi jest dość drogo. Pozdrawiam!
 
 
0 #2 karon 2014-05-17 22:19
Czy prawdziwe sushi zalatuje wybitnie surową rybą? a ryż jest jak papka prosto z lodówki? Kupiłem raz w sklepie mini zestaw "sushi" i po 2 kawałkach musiałem usiąść i czekać czy mi się to zwróci czy nie i w końcu zjadłem wasabi z marchewką która również była w zestawie.
 
 
+1 #1 Guest 2014-04-04 17:03
:D
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;