SKŁADNIKI :
300g mąki pszennej
2 jajka
łyżka cukru pudru
szczypta mielonego cynamonu
pół laski wanilii
10g świeżych drożdży
30g oleju kokosowego
60ml ciepłej wody
sól
do posypania cukier trzcinowy brązowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder, świeże drożdże, szczyptę soli, miąższ z połowy laski wanilii, żółtka, olej kokosowy, szczyptę cynamonu oraz połowę przygotowwanej ciepłej wody (30ml). Ciasto wyrabiami podobnie jak ciasto na pierogi. Jeśli będzie zbyt mało wody, dolewamy pozostałą część.
2. Deskę podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy dość cieńko, odobnie jak ciasto na pierogi.
3. Z ciasta wykrawamy koła, podobnie jak na pierogi. Do środka wkładamy wróżbę, zamykamy podobnie jak pierogi. Ustawiamy w specyficzny sposób, sklejoną częścią do góry. Dzięki temu ciasteczko, podczas pieczenia otworzy się.
4. Ciasteczka szczęścia smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
5. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 6-15 minut w zależności od grubości ciasta lub do momentu, gdy się zarumienią. Smacznego !
Przepis Video :
Chińskie Ciasteczka Szczęścia z Wróżbą
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.