SKŁADNIKI:
2 szalotki
1 marchewka
1 seler naciowy
kilka filecików anchois
1 papryczka czerwona
1 cukinia
1 bakłażan
1 ząbek czosnku
kilka czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu winnego
1 łyżka cukru trzcinowego
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Rozpoczynamy od pokrojenia warzyw: szalotki w półplasterki, selera w plasterki, marchewki w słupki, papryki w paseczki, cukinii w pół talarki, bakłażana w ćwierć plasterki.
2. Następnie wrzucamy szalotkę do garnka i delikatnie przysmażamy na oliwie z oliwek. Po czym dodajemy marchewkę - co jakiś czas mieszamy.
3. Kroimy fileciki anchois i dodajemy je do smażonych warzyw – mieszamy. Po krótkiej chwili dodajemy seler i paprykę.
4. Po czym wrzucamy cukinię, bakłażana i czarne oliwki z pestkami. Dodajemy grubo pokrojony czosnek.
5. Następnie doprawiamy sałatkę pieprzem, solą, brązowym cukrem oraz octem winnym. Mieszamy i dusimy do momentu aż warzywa zmiękną.
6. Gotową sałatkę podajemy z grzankami czosnkowymi i posypujemy listkami selera naciowego. Smacznego!
Przepis Video :
Gorąca Słodko Kwaśna Sałatka
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.