SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka
1 jajko
85g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka pasty sambal oelek
1 łyżeczka cebuli granulowanej
1 łyżeczkę czosnku granulowanego
100g mąki pszennej
30g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka sezamu
sół i pieprz
sos chili sriracha
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pokrojoną pierś z kurczaka dajemy do miseczki, wbijamy 1 jajko, 1 czubatą łyżkę maki kukurydzianej, 1 łyżeczkę pasty sambal oelek, 1 łyżeczkę cebuli granulowana, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, sól i pieprz. Wyrabiamy wszystko dokładnie żeby nie było grudek.
2. Do oddzielnego naczynia wsypujemy 100 gram mąki pszennej, 70 gram mąki kukurydzianej, 30 gram skrobi ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, sól oraz pieprz. Wszystko razem mieszamy.
3. Obtaczamy kawałki kurczaka w naszej mieszance (nie dociskamy za mocno). Obtoczonego kurczaka odkładamy na blaszkę na 5 minut. Rozgrzewamy olej do temperatury 160 stopni - nie więcej. Kurczaka smażymy z każdej strony na złoty kolor. Kurczaka podajemy z ostrym sosem chili sriracha oraz posypanego sezamem. Smacznego :)
Przepis Video :
Kurczak Chrupiący Na Ostro
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.