SKŁADNIKI:
250g kurczaka pokrojonego w paski
15g grzybów mun
100g makaronu chow mein
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka pokrojona w cienkie plasterki
100g imbiru pokrojonego w paski
2 łyżki oleju ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki sosu ostrygowego
biały sezam do posypania
1 łyżka miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kurczaka marynujemy w 1 łyżce sosu ostrygowego. Odstawiamy na 15 min, później będziemy dodawali do potrawy.
2. Grzyby mun zalewamy gorąca wodą i moczymy około 10 min, następnie odcedzamy.
3. Makaron chow mein zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około 10 min, następnie odcedzamy.
4. Na patelni wok rozgrzewamy 1 łyżkę oleju ryżowego po czym dodajemy wcześniej zamarynowanego kurczaka. Po usmażeniu odstawiamy, później dodajemy do potrawy.
5. Ponownie rozgrzewamy 1 łyżkę oleju ryżowego, dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor.
6. Następnie wrzucamy czosnek, imbir oraz marchewkę. Całość smażymy około 5 min mieszając.
7. Wrzucamy wcześniej usmażonego kurczaka, makaron oraz sos ostrygowy i sos sojowy. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Całość podsmażamy około 2 min.
8. Potrawę podajemy posypaną białym sezamem. Smacznego!
Kurczak Imbirowy
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.