SKŁADNIKI :
300g mięsa z udka z kurczaka, pokrojonego w kostkę
2-3 łyżki oleju arachidowego
1 cebula, pokrojona w piórka
2-3 różyczki kalafiora, drobno pokrojone
50g fasolki szparagowej
15g grzybów mun nitek
4 plastry anananasa z puszki
4 łyżki jasnego sosu sojowego
4-5 łyżek sosu ostrygowego
2 łyżki oleju sezamowego
180g makaronu błyskawicznego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju arachidowego. Na gorący olej wrzucamu pokrojonego kurczaka i chwilę przesmażamy. Do przysmażonego kurczaka dodajemy cebulę i smażymy mieszając. W międzyczasie makaron błyskawiczny oraz grzyby mun nitki zalezamy wrzątkiem i odstawiamy na bok na około 10 minut. Kiedy makaron jest al dente zlewamy go zimną wodą i odcedzamy, a grzybki mun odcedzamy i odstawiamy na bok.
2. Do cebuli i kurczaka po chwili smażenia dodajemy fasolkę szparagową oraz kalafior. Warzywa smażymy mieszając około 2 minuty. Po tym czasie do woka dodajemy wcześniej namoczone grzyby mun oraz pokrojonego w kostkę ananasa.
3. Do przysmażonych warzyw dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy oraz olej sezamowy, po czym dodajemy wcześniej ugotowany makaron błyskawiczny. Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy odrobiną sosu sojowego oraz ostrygowego do smaku. Makaron przyozdabiamy plastrem ananasa i serwujemy. Smacznego :)
Makaron Smażony z Kurczakiem, Ananasem i Warzywami
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.