SKŁADNIKI :
250g makaronu sojowego (z fasoli mung)
2 piersi z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
200g pieczarek
4-5 łyżek jasnego sosu sojowego
4-5 łyżek sosu ostrygowego
1 łyżka oleju sezamowego
cebula dymka
opcjonalnie 2 łyżeczki pasty sambal oelek
2 łyżki oleju arachidowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Makaron sojowy moczymy w zimnej wodzie przez 10 mintu, po czym zalewamy wrzątkiem na 3-4 minuty i przecedzamy płucząc zimną wodą. Przygotowany makaron można pokroić na krótsze kawałki nożyczkami i odstawić na bok.
2. Kurczaka kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, pieczarki w plastry, cebulę w kostkę a dymkę drobno siekamy.
3. W woku rogrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojonego kurczaka i smażymy mieszając, do momentu kiedy kurczak się zetnie (będzie miał białą barwę z każdej strony). Następnie do kurczaka dodajemy pokrojoną cebulę oraz paprykę. Chwilę smażymy mieszając, po czym dodajemy pieczarki.
4. Warzywa z kurczakiem mieszamy do momentu kiedy pieczarki puszczą soki (około 3 minuty). Do kurczaka z warzywami dodajemy 4-5 łyżek sosu sojowego jasnego, 4-5 łyżek sosu ostrygowego, 1 łyżkę oleju sezamowego oraz dla osób lubiących ostre potrawy 2 łyżeczki pasty sambal oelek. Całość dokładnie mieszamy, po czym dodajemy wcześniej odstawiony makaron.
5. Wszystko razem dokładnie mieszamy jeszcze podgrzewając, a po wymieszaniu się wszystkich składników makaron z kurczakiem i warzywami nakładamy na talerz i posypujemy posiekaną dymką. Smacznego :)
Makaron Sojowy z Kurczakiem i Warzywami
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.