SKŁADNIKI :
100g piersi z kurczaka
100-150g ryżu jasminowego
łodyga selera naciowego
ząbek czosnku
2cm imbiru
marchewka
cebula
50g pędów bambusa
dymka do posypania
2 jajka
1-2 łyżki masła
olej ryżowy do smażenia
3-4 łyżki jasnego sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Kurczaka marynujemy w soli i pieprzu, odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. Gotujemy ryż jasminowy, po czym opłukujemy zimną wodą.
3. Podsmażamy dwa jajka, energicznie mieszając, dzieląc je na małe kawałeczki.
4. Na patelni wok rozgrzewamy olej ryżowy i smażymy wcześniej zamarynowanego kurczaka. Po chwili smażenia, gdy kurczak się zarumieni, przekładamy do osobnego naczynia.
5. Ponownie rozgrzewamy olej i smażymy warzywa kilka minut.
6. Gdy warzywa się podsmażą dodajemy wczesniej ugotowany ryż jasminowy, smażymy mieszając.
7. Następnie dodajemy sos sojowy oraz olej sezamowy. Dokładnie mieszamy i chwilę smażymy.
8. Na koniec dodajemy wczesniej usmażonego kurczaka oraz jajko.
9. Gotową potrawę przekładamy na talerz i posypujemy dymką. Ryż smażony podajemy z wybranymi sosami np. sambal oelek lub sosem chili sriracha. Smacznego! :)
Przepis Video :
Smażony Ryż z Kurczakiem Warzywami i Jajkiem