SKŁADNIKI:
1 kurczak ok. 1,15 kg (0,5 kg podudzi)
2 łyżki oleju
duża cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
czerwone chilli, posiekane
kawałek wielkości ziarna groszku terasi (indonezyjska pasta krewetkowa)
łyżeczka mielonego galangalu
3 łyżki pasty z tamaryndowca
sól do smaku
1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Całego kurczaka wkładamy do garnka i zalewamy odpowiednią ilością wody do zakrycia. Gotujemy do otrzymania miękkości. Wywar zatrzymujemy a z kurczaka usuwamy kości, skóry. Po czym kroimy na kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy w nim cebulę, czosnek, chili i galangal.
3. Następnie dodajemy kurczaka, terasi i sól. Smażymy kurczaka ciągle mieszając do chwili, gdy będzie suchszy.
4. Dodajemy pastę z tamaryndowca, mleko kokosowe. Gotujemy do momentu, aż cały płyn wchłonie się do kurczaka. Gotowe danie podajemy z ryżem. Gotowe! Smacznego :)
Kurczak z Pekalongan
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne