SKŁADNIKI:
8 filetów z udźca z kurczaka,
2-3 łyżki sosu sojowego,
2 łyżeczki octu ryżowego mirin,
troszkę sake lub wódki,
trochę cukru,
1 łyżeczka płatków chili,
garść sezamu,
fasolka szparagowa,
sól.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Filety z udźca smażymy na niewielkiej ilości oleju, a po chwili kiedy się lekko zrumienią obracamy na drugą stronę. Doprawiamy sosem sojowym, winem ryżowym mirin oraz sake. Dodajemy płatki chili, cukier i dokładnie mieszamy.
2. Kurczaka co jakiś czas obracamy. Dusimy 15 minut, po czym posypujemy ziarnami sezamu. Dokładnie mieszamy.
3. Następnie wyciągamy kurczaka i chwilę redukujemy pozostały w patelni sos.
4. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru.
5. Gotowego kurczaka skrapiamy pozostałym sosem oraz podajemy z ugotowaną fasolką szparagową. Smacznego! :)
Przepis Video :
Japoński Kurczak Teriyaki
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.