SKŁADNIKI:
600g udźca wołowego
około 15 szt. grzybów shitake
kawałek imbiru o wielkości palca
papryczka chili
około 4 łyżki sosu sojowego do smaku
około 4 łyżki sosu teryiaki do smaku
6 łyżek oleju arachidowego
1-2 łyżki oleju sezamowego
1 szklanka bulionu wołowego
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Grzyby shitake zalewamy wodą i odstawiamy na około 60 minut, aż namokną i zwiększą swoją objętość.
2. Udziec wołowy kroimy na plastry, a potem na dość grube paski. Przekładamy do miseczki, dodajemy sos teriyaki oraz sos sojowy. Porządnie nacieramy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy w patelni olej arachidowy i wrzucamy wcześniej zamarynowaną wołowinę.
3. Po chwili smażenia dodajemy imbir wielkości dużego palca starty na tarce i dodajemy do smażącej się już wołowiny. Następnie dodajemy pokrojoną w grube plasterki papryczkę chili.
4. Ponownie do smażącej się wołowiny z warzywami dodajemy sos sojowy oraz sos teriyaki. Do całości dolewamy szklankę buliony wołowego. Dodajemy jeszcze aromatyczny olej sezamowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około godzinę.
5. Po godzinie do gotującej się wołowiny dorzucamy wcześniej namoczone grzybki shitake wraz z zalewą i dusimy jeszcze około 30 minut.
6. Wołowinę podajemy z ryżem oraz sałatką azjatycką, całość posypujemy szczypiorkiem.
Przepis Video :
Wołowina z Imbirem i Grzybami Shitake
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.