SKŁADNIKI:
200g makaronu soba
2 marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
2 łyżki sosu chili
1/4 kapusty pekińskiej, pokrojonej w 4 centymetrowe kwadraty
4 dymki, pokrojonej w kawałki
1 łyżka startego imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki mirin
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Makaron soba przygotowujemy al dente, po czym zlewamy zimną wodą i odstawiamy na bok.
2. 2 łyżki mirin mieszamy z 1 łyżką wody oraz 2 łyżkami sosu sojowego, wymieszany sos odstawiamy na bok.
3. W patelni wok rozgrzewamy 1 łyżkę oleju sezamowego, na którym smażymy 1 łyżkę startego imbiru przez około 30 sekund. Następnie dodajemy do niego pokrojoną marchew, cebulę oraz kapustę pekińską. Całość obsmażamy przez kilka minut, do miękkości warzyw.
4. Do woka dodajemy makaron, smażymy mieszając z warzywami. W momencie kiedy makaron będzie ciepły do woka wlewamy sos przygotowany z mirin, całość smażymy mieszając, do momentu pokrycia przyprawy przez sos. Podajemy prosto z woka.
Yakisoba
Przepis Konkursowy Pana Michała Staszczyk
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.